Media- wijsheid

Ik beslis

Zitten je leerlingen met vragen rond privacy, of wil je hen waarschuwen voor de gevaren van social media? Op de website ikbeslis.be vind je antwoorden op vragen rond privacy in de klas, sharenting en sexting. 

Ga naar de website

Kenniscentrum Mediawijsheid

Verzamelplaats van alle werkvormen en organisaties die rond mediawijsheid werken.

Ga naar de website

Apenstaartjaren

Tweejaarlijks onderzoek naar mediagebruik bij kinderen en jongeren.

Ga naar de website

Digimeter

Sinds 2009 brengt de jaarlijkse imec.digimeter het media- en technologiegebruik in Vlaanderen in kaart. De resultaten zijn gebaseerd op imecs jaarlijkse enquête onder 4547 Vlamingen van 16 jaar of ouder.

Ga naar de website

MediaNest.be

MediaNest.be bundelt alle actuele inzichten over heel wat mediawijze thema’s als cyberpesten, gaming, online relaties en seksualiteit, privacy, reclame en veilig online. Mediaopvoeding op maat van (groot)ouders en hun gezinnen dus. MediaNest biedt een antwoord op concrete vragen als ‘Welke games zijn geschikt voor mijn kind?’ en krijgen concrete tips & tricks over hoe je afspraken maakt rond schermtijd of praat over cyberpesten. Getuigenissen van andere ouders en hun kinderen maken alles erg herkenbaar. MediaNest biedt ook een aantal tools zoals een mediagroeilijn, online tests als ‘Welk type mediaouder ben jij?’, filmpjes en klik-en-prints.

Ga naar de website

Gamekunde

Verantwoord gamen in de klas!

Dit is een nieuw platform voor leerkrachten, ouders en kinderen die op zoek zijn naar leuke, educatieve games. De gebruikte games zijn getest binnen een klascontext en garanderen een veilige leeromgeving. 

Doelstellingen gekoppeld aan lager en secundair onderwijs, voornamelijk aan vrij onderwijs.

Ga naar de website

We hebben geen/onvoldoende materiaal?

Toegang tot informatietechnologie (IT) is in het Westen geen luxe maar vormt integendeel een primordiaal onderdeel voor de verbetering van educatieve en economische vooruitzichten van de mens. Maar door gebrek aan IT-kennis, samen met een ondermaatse infrastructuur en de hoge prijzen van het nieuwste IT-materiaal, zijn er over de hele wereld nog steeds mensen die geen toegang hebben tot informatietechnologieën.Close the Gap werkt samen met een netwerk van lokale partners die de computers uitdelen en onderhouden en IT-les bieden. Close the Gap zorgt voor empowerment van deze lokale entrepreneurs en helpt hen om hun sociale projecten op te zetten. 

--> Dus een aanvraag voor in je klas/school zullen ze ook graag ontvangen

Ga naar de website

Spelenderwijs op zoek naar interesses

De game Kr8cht is ontwikkeld voor kinderen tussen 11 en 13 jaar.
Het helpt hen op een interactieve manier om de juiste studie- en schoolkeuze te maken.

Ga naar de website