Livre
Néerlandais

De kunst van het moorden

Tim Parks (auteur), Corine Kisling (traducteur)
Een rijke kunstverzamelaar wil in Verona een tentoonstelling met als thema 'moord' organiseren, maar heeft niet gerekend op tegenstand van de directeur van het museum.
Sujet
Verona
Titre
De kunst van het moorden
Auteur
Tim Parks 1954-
Traducteur
Corine Kisling
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Painting death
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2014
350 p.
ISBN
9789029589352 (paperback)

Commentaires

Moord is een kunst

Tim Parks portretteert Verona als een corrupt, oerconservatief en katholiek provincienest in het grappigeKunst van het moorden. Kathy Mathys

Tim Parks is een schrijver met twee gezichten: hij is de auteur van intense, serieuze romans alsEuropa enBuiten bereik en hij is de man die graag een luchtig uitstapje maakt. In de jaren 1990 schreef hij twee romans rond het personage Morris Duckworth, een Engelsman in Italië met enkele moorden op het geweten:Nieuwe kleren voor Massimina enDe geest van Massimina. Deze zomer voert Parks hem inKunst van het moorden opnieuw op als welgestelde ereburger van Verona.

Duckworth is inmiddels van middelbare leeftijd en heeft de bescheiden wijnhandel van de familie van zijn vrouw uitgebouwd tot een machtig conglomeraat. Hij houdt zich op in dure Veronese bars waar de kleren van vrouwen voornaam ritselen. Antonella, Duckworths wederhelft, hult zich in mink en houdt zich ver van werelds verderf. Liever regelt ze dure bloemen voor de kerk of bidt ze samen met de geestelijke leidsman van de familie, Don Lorenzo. Voor Duckworths lichamelijke verzetje zorgt zijn Arabische stagiaire.

Du…Lire la suite

Een Britse seriemoordenaar, Morris Duckworth, leidt in Verona een dubbelleven als succesvol zakenman, weldoener en gelukkige huisvader. Na zijn inhuldiging als ereburger van de stad zet hij zich aan verwerkelijking van zijn idee een schilderijententoonstelling te organiseren rond het thema ‘De kunst van het moorden’. Zelf heeft Duckworth al een grote, deels gestolen kunstverzameling vol moord en doodslag. Maar zijn idee stuit op weerstand van de directeur van het Veronese Castelvecchio-museum. Duckworth raakt nog verder ontregeld door het gedrag van zijn kinderen, de broer van zijn Libische minnares, een Amerikaan die in zijn verleden komt wroeten: pedofilie en corruptie in de Veronese elite, ook de rk-kerk. In het tweede deel van deze hybride thriller zit Duckworth opeens vast voor een moord die hij zich niet kan herinneren. Hij lijkt alles kwijt te zijn en hij bekent om onder huisarrest te kunnen uitzoeken wat er is gebeurd. Volgt een trage ontknoping die een hard oordeel inhoudt ov…Lire la suite

À propos de Tim Parks

CC BY-SA 3.0 de - Image by Sven Teschke

Tim Parks est né à Manchester en 1954, a grandi à Londres et étudié à Cambridge et Harvard. En 1981, il s'est établi en Italie à Vérone où il vit depuis lors.

Il a traduit de l'italien Alberto Moravia, Tabucchi, Italo Calvino et Roberto Calasso. Tim Parks donne des conférences sur la traduction littéraire à Milan.

Bibliographie

  • Comment peut-on aimer Roger ?, Arles, France, Éditions Actes Sud, coll. « Cactus », 1992, 175 p. (ISBN 978-2868695444)
  • Translating Style: The English Modernists and Their Italian Translations (en), Londres/New-York, Continuum, 1998, 256 p. (ISBN 978-0304703548)
  • Cara Massimina, Arles, France, Éditions Actes Sud, coll. « Cactus », 1999, 278 p. (IS…En lire plus sur Wikipedia