Livre
Néerlandais

De kunst van het heldere denken : 52 denkfouten die je beter aan anderen kunt overlaten

Rolf Dobelli (auteur)

De kunst van het heldere denken : 52 denkfouten die je beter aan anderen kunt overlaten

Rolf Dobelli (auteur)
De mens gaat volgens Dobelli nog altijd af op zijn oerinstincten, vooral als hij systematisch moet denken. Hierdoor maakt hij soms denkfouten, die verregaande gevolgen kunnen hebben.
Sujet supplémentaire
hersenen, emoties
Titre
De kunst van het heldere denken : 52 denkfouten die je beter aan anderen kunt overlaten
Auteur
Rolf Dobelli
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Die Kunst des klaren Denkens : 52 Denkfehler, die Sie besser anderen überlassen
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
200 p.
ISBN
9789023472636 (paperback)

Commentaires

Het knutselboek van het heldere denken. Neen, dat staat er niet, de nogal schreeuwerige cover van De kunst van het heldere denken zet de lezer even op het verkeerde been. Het boek behandeld 52 denkfouten die we bijna dagelijks maken, uiteraard gaat het niet om ziekelijke stoornissen, maar om denkwijzen die vroeger van belang waren voor de overleving van de mens en nu vooral in ons nadeel werken. Elke denkfout wordt met een kort voorbeeld toegelicht, elk hoofdstuk neemt dan ook maar een beperkt aantal pagina’s in beslag. Rolf Dobelli gebruikt vaak humor bij beschrijvingen en voorbeelden van een denkfout, geen overdreven humor, maar het tovert de lezer toch vaak een glimlach op het gezicht. Door de alledaagse voorbeelden hoeft er geen uitgebreide theoretische beschrijving aan te pas te komen.
Wanneer je op zoek bent naar een uitgebreid werk over denkfouten en hoe deze te voorkomen, kan je best op zoek gaan naar een ander boek. Maar wie interesse heeft in het onderwerp en gee…Lire la suite
Helder denken is moeilijker dan men zou denken. Ons brein zet ons regelmatig op het verkeerde spoor. En al zijn die systematische missers wellicht in een eerder stadium van de evolutie ooit nuttig geweest, het blijven missers. De Oostenrijkse schrijver, manager en uitgever Rolf Dobelli heeft 52 van die denkfouten op een rij gezet. Over tunnelvisie en autoriteitsgeloof, over toeval, framing, halo-effecten en dergelijke. De 52 korte stukjes zijn eerder als column verschenen in de Frankfurter Allgemeine Zeitung en in de Zwitserse SonntagsZeitung. Helder, vlot geschreven, overtuigend, nuttig en bovenal: uitermate leesbaar. Met een uitvoerige literatuurlijst, gerangschikt naar de afzonderlijke missers.