Livre
Néerlandais

Wij willen op TV !

Riske Lemmens (auteur)

Wij willen op TV !

Riske Lemmens (auteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Allerlei dieren doen kunstjes; ze willen op de televisie. Maar Slang weet het beter: om op de televisie te komen moet je vierkant zijn. Prentenboek met vrolijke, gekleurde illustraties en een korte tekst over vormen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Wij willen op TV !
Auteur
Riske Lemmens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-6822-740-8

Commentaires

De illustraties ogen tegelijk krachtig en speels. De felgekleurde dieren contrasteren scherp met de witte achtergrond. Het kleurenspel wordt doorgezet in de tegels van de gebogen vloer, die telkens een andere kleur krijgen. Echt knap is het spel met de vormen die centraal staan in het verhaal. Het is een hele krachttoer de tijger als rechthoek, de beer als cirkel, de giraf als mislukt vierkant en de aap als pluizige bal af te beelden. Het grappigst vind ik de giraf die rechtop loopt of fietst. De tekst stelt teleur. Het verhaal heeft weinig om het lijf en een sterke pointe ontbreekt. Tijger, Beer, Giraf en Aap oefenen een circusact voor de televisie. De slang lacht hen uit: om op tv te komen moet je vierkant zijn, overigens een leuk grapje. De slang komt echter evenmin op tv. De circusact blijkt een groot succes bij de kinderen. De slang vraag stilletjes of hij mag meedoen, en dat mag. Verrassend is anders. Vanaf vier jaar. [Jan Van Coillie]
Als aap, beer, giraf en tijger samen gymnastische toeren bedenken om beroemd te worden, komt slang met zijn 'vierkant-act' voorbij. Verblufd laat hij de vrienden achter, en tracht vóór hen op televisie te komen. Als dat niet lukt, kruipt hij bedroefd terug en vraagt aan de dieren en de kinderen of hij nu toch met hen mag meespelen. Door de dierfiguren en het blokmotief op kaft en bladzijden wordt het geometrisch inzicht geprikkeld. De heldere kleuren en vlotte figuurtjes stralen een blijheid uit en versterken zo het sociale aspect naast de korte, duidelijke tekst. Zowel thuis als op school in de onderbouw is het boekje te gebruiken bij gesprekjes en diverse lesjes. Vanaf ca. 4 jaar.