Livre
Néerlandais

Je ziet maar ... !

Je ziet maar ... !

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Op het moment waarop een televisiejournalist zijn programma over verdwenen meisjes presenteert, verdwijnt zijn 17-jarige dochter.
Sujet supplémentaire
media, ontvoeringen, Romans, Mediawereld, Actualiteit
Titre
Je ziet maar ... !
Auteur
René Swartenbroekx
Langue
Néerlandais
Éditeur
Averbode: Averbode, 2001
174 p.
ISBN
90-317-1702-9

Commentaires

Jonas Coeck is een bekende, maar omstreden presentator van een populaire talkshow over confronterende thema's. Het belang van kijkcijfers en bekendheid stijgt voor hem ver uit boven mededogen met zijn weerloze praatgasten. Op de avond van zijn uitzending over verdwenen meisjes, verdwijnt zijn enige dochter Anniek. De politie wordt ingeschakeld, maar het gaat de hautaine Jonas te traag. Hij begint een eigen onderzoek.
René Swartenbroeckx heeft ervaring in het schrijven van scenario's en dat merk je in de scenische opbouw, het gedetailleerd uitgewerkte decor en de filmische sfeertekening. Het ritme volgt de stijgende spanning, maar wordt zo opgedreven dat de uitwerking van bepaalde scènes onvoldoende is en dat de overschakeling van de ene scène naar de andere soms te weinig afgelijnd is.

Drie verhaaldraden wijzen naar het motief van de vermoedelijke ontvoering. Ze leiden naar praatgasten die zich door Jonas bedrogen of gedupeerd voelden. Hun verhaal legt de gore praktijke…Lire la suite
Op de avond dat een televisiejournalist zijn controversiële programma wijdt aan verdwenen meisjes, wordt zijn eigen dochter Anniek (17) vermist. De dag erop start de politie haar onderzoek, maar ook haar wat 'agressieve' vader begint op eigenzinnige wijze aan een speurtocht, waarbij hij de media inschakelt en de politie voor de voeten loopt. Kort voor Annieks bevrijding wordt het vooral haar vader duidelijk, dat zijn compromitterende aanpak tijdens zijn uitzendingen de drijfveer was voor haar ontvoering. Eigentijdse jeugdroman met veel dialogen en korte zinnen, verdeeld in zestien hoofdstukken van verschillende lengte, waarin een auctoriaal verteller, fragmentarisch en afwisselend de inspanningen van de politie, vader en moeder, Annieks oudere vriend Stefan, alsook de hachelijke situatie van Anniek en het achterhalen van het motief van de dader (Stefans vader) op de voet volgt. Hoewel enkele sentimentele momenten niet ontbreken, wordt het verloop van het onderzoek vrij zakelijk beschr…Lire la suite