Livre
Néerlandais

Eline Vere : een Haagsche roman

Louis Couperus (auteur)
De levensgeschiedenis van een begaafde maar melancholieke vrouw uit de Haagse aristocratie rond de eeuwwisseling.
Titre
Eline Vere : een Haagsche roman
Auteur
Louis Couperus
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Veen, 1991
568 p.
ISBN
90-204-2571-4

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

Couperus is onverwoestbaar. Het is dan ook fantastisch dat uitgeverij Veen zijn debuutroman Eline Vere nogmaals herdrukt in een betaalbare paperbackuitvoering. Dat we het boek allemaal al gelezen hebben (en misschien al bezitten) is hier niet relevant: dit is een boek dat om evidente redenen in druk moet blijven. En bij herlezing blijft Couperus' magistrale werk perfect overeind, meeslepend van begin tot eind. Nochtans leek het verhaal van Eline Vere, de Haagse freule die tot sterven gedoemd is, niet als triomf uit de startblokken te komen. Na een eerste carrière als weinig succesvol (en door de Tachtigers bespot) dichter schreef Couperus deze roman op vijf maanden tijd, en in feuilletonvorm, in een poging om zijn schrijverschap nieuwe inhoud te geven. Het resultaat was een voltreffer, en de roman veroverde de harten van lezend Nederland. Toen Eline was gestorven, was dat gesprekstof voor mensen op de tram: iedereen volgde het verhaal, iedereen kende de Haagse beau monde waarin…Lire la suite
De roman waarmee Couperus in 1889 debuteerde, is zijn meest gelezen boek geworden dat hem direct beroemd maakte. Eline Vere is het slachtoffer van haar aangeboren karaktereigenschappen en decadent Haags milieu, factoren die haar langzaam in de zelfdoding drijven. Couperus schiep met deze beste Nederlandse naturalistische roman het portret van een vrouw dat tot ons klassiek erfgoed behoort. Deze uitgave die berust op de 4e druk uit 1898 is conform de editie van de 'Volledige Werken Louis Couperus'. In deze editie ontbreken een verantwoording en variantenlijst (35 blz.). Pocketeditie.

À propos de Louis Couperus

CC BY 2.0 nl - Image by Leonieke Aalders

Louis Marie-Anne Couperus, né le 10 juin 1863 à La Haye et mort le 16 juillet 1923 à De Steeg, dans la province de Gueldre, est un poète et écrivain néerlandais. Il est considéré comme une des figures éminentes de la littérature néerlandaise.

Biographie

Né aux Pays-Bas dans une riche famille patricienne, Couperus passe une partie de sa jeunesse aux Indes orientales néerlandaises et va à l'école à Batavia (aujourd'hui Jakarta en Indonésie). Il était le petit-fils d'un gouverneur-général faisant fonction de la colonie néerlandaise, et de nombreux membres de sa famille ont travaillé pour le gouvernement colonial.

Carrière littéraire

Rentré à La …En lire plus sur Wikipedia