Livre
Néerlandais
Een gepensioneerde ambtenaar uit Nederlands-Indie͏̈ wordt belaagd door occulte verschijnselen.
Titre
De stille kracht
Auteur
Louis Couperus
Langue
Néerlandais
Éditeur
Bussum: Van Holkema & Warendorf, 1973
206 p.
ISBN
90-269-5936-2

Commentaires

Tussen maart 1899 en maart 1900 verbleef Louis Couperus in de toenmalige Nederlandse kolonie Oost-Indië, het huidige Indonesië. Hij vatte er het plan op "een Indische roman" te schrijven, zoals hij het zijn uitgever meldde. Het werd De stille kracht, een van zijn belangrijkste scheppingen.

Couperus was duidelijk overweldigd door de schoonheid van het land, en de schok van de confrontatie met leden van een totaal andere cultuur zette zijn fantasie onder hoogspanning, zodat zijn nooit afwezige hang naar het geheimzinnige, occulte of spookachtige, van overvloedig veel energie werd voorzien. Tegelijk bleek hij ongemeen scherp en koel te kunnen waarnemen welke nefaste invoeld er van het kolonialisme uitging op zowel de kolonisatoren als de gekoloniseerden. Eigenlijk ging het om twee groepen mensen die door de omstandigheden van hun cultuur werden losgerukt en in een halfslachtige toestand van wantrouwen en onbegrip tegenover elkaar kwamen te staan. Het kolonialisme, voorspe…Lire la suite
Deze 'Indische' roman behoort tot de meest bekende van Couperus, niet in de laatste plaats door de televisiebewerking ervan. Couperus schreef dit verhaal van conflicten tussen de Westerse en Oosterse wereld toen hij, eind 19e eeuw, met zijn vrouw een aantal maanden in Indië verbleef. De roman verscheen in 1900 in boekvorm, en veroorzaakte in Nederland grote opschudding vanwege onzedelijk geachte passages. De tekst van deze uitgave is ontleend aan deel 17 van de Volledige Werken Louis Couperus, een uitgave die, gemaakt door een collectief van Couperus-kenners en tekstediteurs, volgens recent ontwikkelde regels op het gebied van de teksteditie, een monument bedoelt te zijn voor een Nederland's grootste auteurs. Pocketeditie, zeer kleine druk.

À propos de Louis Couperus

CC BY 2.0 nl - Image by Leonieke Aalders

Louis Marie-Anne Couperus, né le 10 juin 1863 à La Haye et mort le 16 juillet 1923 à De Steeg, dans la province de Gueldre, est un poète et écrivain néerlandais. Il est considéré comme une des figures éminentes de la littérature néerlandaise.

Biographie

Né aux Pays-Bas dans une riche famille patricienne, Couperus passe une partie de sa jeunesse aux Indes orientales néerlandaises et va à l'école à Batavia (aujourd'hui Jakarta en Indonésie). Il était le petit-fils d'un gouverneur-général faisant fonction de la colonie néerlandaise, et de nombreux membres de sa famille ont travaillé pour le gouvernement colonial.

Carrière littéraire

Rentré à La …En lire plus sur Wikipedia