Livre
Néerlandais

Dit mooie land : Mirza-columns uit de Volkskrant

Kader Abdolah (auteur)

Dit mooie land : Mirza-columns uit de Volkskrant

Genre:
Sujet supplémentaire
columns
Titre
Dit mooie land : Mirza-columns uit de Volkskrant
Auteur
Kader Abdolah
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2009
374 p.
Note
Publicatie van de columns verschenen in de Volkskrant van september 2003 tot september 2008
ISBN
9789044514346 (paperback)

Commentaires

Eerder werden van Kader Abdolah al columns gebundeld die hij voor 'de Volkskrant' schreef. Dit is de vierde bundel en de bijdragen lopen van september 2003 tot september 2008. Het boek toont waar Abdolahs interesses liggen en waar hij zich de afgelopen jaren mee bezighield. Het werk aan zijn Koranvertaling weerspiegelt zich bv. in enkele bijdragen over de Koran en over Mohammed. Uiteraard speelt ook de actualiteit een belangrijke rol en dikwijls zetten de Nederlandse of de internationale politiek en zeker concrete beslissingen op dit vlak Abdolah aan het denken. Daarbij durft hij radicale standpunten innemen: hij spreekt zich uit tegen de hoofddoek of de beklemtoning van de sharia in Nederland, hij klaagt de wederzijdse haat aan tussen sjiieten en soennieten, hij veroordeelt de oorlogszucht van de voormalige wereldleiders Blair en Bush. Integratie en protest tegen racisme vormen vaak een dankbaar onderwerp en vanzelfsprekend komen ook Nederlandse politici als Verdonck, Hirshi Ali of B…Lire la suite
Vierde bundeling van columns die de auteur (1954) onder het pseudoniem Mirza schreef voor de Volkskrant in de periode september 2003–september 2008. De columns gaan over zaken die spelen in het dagelijkse leven van de auteur en de actualiteit in en buiten Nederland. Onderwerpen zijn onder meer asielzoekers, Nobelprijswinnares Shirin Ebadi (een Iraanse advocate die opkomt voor de mensenrechten in haar land), de bouw van een moskee in Rotterdam, de dood van André Hazes, godslastering, Geert Wilders, Paul de Leeuw, gemeenteraadsverkiezingen, de Perzische literatuur, Hirsi Ali, analfabetisme, het misdaadprogramma van Peter R. de Vries, België, en de film Zwartboek. De uit Iran afkomstige auteur woont sinds 1988 in Nederland. Kleine druk.

À propos de Kader Abdolah

CC BY-SA 3.0 - Image by Sanderbakkes

Kader Abdolah (persan: قادر عبدالله), de son vrai nom Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (persan: حسین قائم مقام فراهانی), né le 12 décembre 1954 à Arak (Iran) est un écrivain perse qui s'est installé en 1988 aux Pays-Bas et qui écrit en néerlandais.

Biographie

Kader Adolah grandit dans une région islamiste d'observance stricte. En imitation de son arrière-arrière-grand-père Qhaem Megham Ferahni, il veut devenir écrivain et, dès l'âge de 12 ans, il étudie la littérature occidentale. De là vient son intérêt pour l'Occident dont il écoute clandestinement des émissions radio.

Il étudie la physique à l'université de Téhéran et obtient un poste de directeur dans une usine d'emballage. C'est à cette époque qu'il s'intéresse à l'écriture et produit de nombreux textes en langue persane. Après avoir publié deux recueils de…En lire plus sur Wikipedia