Livre
Néerlandais

De reis van de lege flessen

Kader Abdolah (auteur)

De reis van de lege flessen

Genre:
De relatie met zijn Nederlandse buurman brengt bij een politieke vluchteling uit Iran allerlei herinneringen boven.
Titre
De reis van de lege flessen
Auteur
Kader Abdolah
Langue
Néerlandais
Éditeur
Breda: De Geus, 1997
156 p.
ISBN
90-5226-379-5

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

Eerste roman van de uit Iran afkomstige Abdolah (1954) die met zijn debuut, de verhalenbundel 'De adelaars' het Gouden Ezelsoor 1993 won. Bolfazl is een balling uit Iran. Toen hij met zijn familie voet op de vochtige grond van Nederland zette, kon hij geen woord Nederlands praten. Hij kreeg een hoekwoning in een buitenwijk van Zwolle aangeboden. Bolfazl heeft vast besloten een nieuw bestaan in Nederland op te bouwen. Zijn relatie met René, een buurman, roept herinneringen op aan zijn leven in Iran. Naarmate het verhaal vordert en zijn fascinatie voor de Nederlandse cultuur groeit, worden zijn herinneringen sterker. De afloop van het verhaal is fataal. René heeft zelfmoord gepleegd. Bolfazl begint aan zijn tweede zoektocht. Abdolah is er weer in geslaagd met zijn fantasierijke gedachten de lezer heen en weer te laten reizen. Hij wil alle hoeken van de vlucht vastleggen, motieven en gevolgen. Kleine druk.

À propos de Kader Abdolah

CC BY-SA 3.0 - Image by Sanderbakkes

Kader Abdolah (persan: قادر عبدالله), de son vrai nom Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (persan: حسین قائم مقام فراهانی), né le 12 décembre 1954 à Arak (Iran) est un écrivain perse qui s'est installé en 1988 aux Pays-Bas et qui écrit en néerlandais.

Biographie

Kader Adolah grandit dans une région islamiste d'observance stricte. En imitation de son arrière-arrière-grand-père Qhaem Megham Ferahni, il veut devenir écrivain et, dès l'âge de 12 ans, il étudie la littérature occidentale. De là vient son intérêt pour l'Occident dont il écoute clandestinement des émissions radio.

Il étudie la physique à l'université de Téhéran et obtient un poste de directeur dans une usine d'emballage. C'est à cette époque qu'il s'intéresse à l'écriture et produit de nombreux textes en langue persane. Après avoir publié deux recueils de…En lire plus sur Wikipedia