Livre
Néerlandais

Ze weten niet wat ze doen

Jussi Valtonen (auteur), Annemarie Raas (traducteur)

Ze weten niet wat ze doen

Jussi Valtonen (auteur), Annemarie Raas (traducteur)
Een neurowetenschapper in Amerika wordt belaagd door milieuactivisten waardoor zijn leven langzaam uiteenvalt.
Titre
Ze weten niet wat ze doen
Auteur
Jussi Valtonen
Traducteur
Annemarie Raas
Langue
Néerlandais
Langue originale
Finnois
Titre original
He eivät tieda mitä tekevät
Éditeur
Amsterdam: Signatuur, 2016
606 p.
ISBN
9789056725426 (paperback)

Commentaires

Kiezen tussen dochters en proefdieren

Jussi Valtonen won met Ze weten niet wat ze doen de prestigieuze Finlandia-prijs en was de Finse sensatie van 2014, met meer dan 100.000 verkochte exemplaren. De roman is een genuanceerd pleidooi voor mededogen. 

Z e weten niet wat ze doen is een opvallend eigenzinnig boek, zeker in deze tijden van 'big data' en 'advanced analytics', waarin marketeers met algoritmes proberen te voorspellen wat in een film of een boek wel of niet zal aanslaan bij het publiek. Jussi Valtonen neemt uitgebreid de tijd om zijn verhaal op te bouwen en heeft meer dan 600 pagina's nodig om het ook af te ronden. De verhaalstructuur is gefragmenteerd in tijd en ruimte, met soms bruuske sprongen tussen 1994 en 2014, tussen Helsinki en Baltimore. In de wereld van Valtonen vallen mussen (en cicades) van daken zonder dat dat gevolgen heeft. Met een opgestoken middenvinger naar Tsjechov voert hij wel een pistool op, maar vertikt hij om het ook af te laten vuren.

Als jonge, hoogopgeleide wetenschapper lijdt het hoofdpersonage Joe aan het Harvard-syndroom: zijn leven was 'een aaneenschakeling van teleurstellingen, gekenmerkt door het onbestemde gevoeld dat de toekomst to…Lire la suite

De neurowetenschapper Joe Chayefski leeft rustig met zijn vrouw en twee dochters in Amerika, totdat hij bedreigd wordt door milieuactivisten, vanwege dierproeven die op zijn werk plaatsvinden. Hoewel hij de dialoog met hen wil aangaan, wordt de dreiging steeds ernstiger en komt zijn huwelijk onder enorme spanning te staan en raakt hij de grip op zijn leven kwijt. Waarschijnlijk speelt zijn zoon Samuel (uit een eerder huwelijk in Finland) er een rol in. Samuel is naar Amerika gekomen na twintig jaar geen contact met zijn vader te hebben gehad. Daarnaast wordt Joe's dochter Rebecca door een marketingbedrijf op slinkse wijze beïnvloed en gebruikt om haar hersenfuncties te monitoren en psychofarmaca te gebruiken. Een intrigerend boek dat in een vlotte stijl is geschreven. Het gaat over nieuwe technologie en de invloed op hersenen, dierproeven, privacy en wat er gebeurt als informatie wordt gemanipuleerd. Ondanks de forse omvang, boeit het verhaal vanaf het begin. Jussi Valtonen (1974) won…Lire la suite

À propos de Jussi Valtonen

CC BY 2.5 - Image by

Jussi Valtonen (né en 1974) est un écrivain et psychologue finlandais,.

Biographie

En 1993, Jussi Valtonen commence des études de philologie à l'université d'Helsinki mais son intérêt pour l'anglais et la philologie ne dure pas En 1996, il opte pour la psychologie et obtient son master en psychologie en 2000. Il étudie la neuropsychologie à Université Johns-Hopkins et prépare une thèse dans ce domaine.

Il a aussi étudié la scénarisation dans le programme conjoint de l'Université de Salford et de l'Université des sciences appliquées de Tampere.

Jussi Valtonen a travaillé comme journaliste et comme assistant au département de psychologie de l'Université d'Helsinki.

Prix