Livre
Néerlandais

De toegewijde tuinier

John Le Carré (auteur)
Een Engelse diplomaat probeert in Kenia de moordenaar van zijn vrouw en een Keniaanse arts op te sporen.
Titre
De toegewijde tuinier
Auteur
John Le Carré
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The constant gardener
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2001
526 p.
ISBN
90-245-3816-5

Plusieurs langues:

Commentaires

Justin Quayle leeft een rimpelloos bestaan als diplomaat op de Britse ambassade in Nairobi, Kenia, tot hem het onthutsende bericht bereikt dat zijn vrouw ergens in het binnenland vermoord werd. De rustige, serene en met een Britse stiff upper lip gezegende veertiger hoort van officiële zijde niet veel uitleg en zit zelf met een hoop twijfels. Waarom werd zijn vrouw zo gruwelijk vermoord? Waarom verdenkt iedereen hun vriend, de zwarte arts en hulpverlener Bluhm, van de moord en waar is hij gebleven? Van 'toegewijde tuinier' verandert Justin in een rusteloze zwerver en zoeker naar de dieperliggende achtergronden van de zaak. Na onderzoek in verschillende landen en van verschillende bronnen stuit hij op grootscheepse fraude en kwaadwil van een multinationaal farmaceutisch bedrijf, dat Zwart-Afrika gebruikt als gemakkelijk winstdomein en als proefkonijn voor een nieuw middel tegen tbc.

Achttien romans heeft John le Carré al op zijn naam staan en na enkele mindere werken is dit we…Lire la suite
Tessa Quayle, een mooie jonge activiste, wordt met doorgesneden keel gevonden in een auto aan de oever van het Turkanameer in Kenia. Haar Afrikaanse vriend en reisgenoot, de arts en hulpverlener Arnold Bluhm, is spoorloos verdwenen. Tessa's veel oudere echtgenoot Justin, een Brits diplomaat op de ambassade in Nairobi, en een enthousiast tuinier, ontdekt nu pas dat zijn vrouw de malafide praktijken van een farmaceutische multinational op het spoor was, waarbij Afrikanen onwetend als proefpersonen werden gebruikt voor een gevaarlijke wonderpil tegen tbc. Justin begint een zware, eenzame speurtocht naar de moordenaars van zijn vrouw waarbij hij ontdekt wie zij eigenlijk was, wat haar bewoog en wat voor een mens hij zelf is. Dit is de achttiende roman van deze grootmeester van de literaire thriller/spionageroman en een van zijn beste. Dit prachtig geschreven, intrigerende verhaal is een spannende avonturenroman, een indringend portret van een man op zoek naar zichzelf, een aanklacht tegen…Lire la suite

À propos de John Le Carré

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel

David John Moore Cornwell, dit John le Carré, est un romancier britannique, né le 19 octobre 1931 à Poole et mort le 12 décembre 2020 à Truro en Cornouailles avec la nationalité irlandaise.

Durant les années 1950 et 1960, Cornwell a travaillé pour le MI5 et le MI6 et a commencé à écrire des romans sous le pseudonyme de « John le Carré ». Son troisième roman, L'Espion qui venait du froid (1963), est devenu un best-seller international et demeure l'une de ses œuvres les plus connues.

Biographie

John le Carré dit qu'il n'a pas connu sa mère, qui l'a abandonné quand il avait 5 ans, jusqu'à ce qu’il la retrouve à 21 ans. Sa relation avec un père tyrannique dont il fera le portrait dans Un pur espion (1986) a été …En lire plus sur Wikipedia