Livre
Néerlandais
Een 13-jarige jongen probeert in een Engels stadje in 1982 de overgang van kind naar puber te maken, waarbij hij ernstig wordt gehinderd door pestkoppen op school en zijn eigen gestotter.
Titre
Dertien / David Mitchell
Auteur
David Mitchell 1969-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Black swan green
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2006
360 p.
ISBN
90-214-7493-X

Commentaires

Een dertienjarige jongen is door zijn stotteren het slachtoffer van pesterij op zijn school. Ook thuis heeft hij het niet makkelijk. Moeder die plotseling een eigen carrière wil beginnen, een vader met een buitenechtelijke relatie en een zuster die hem doorlopend aanspreekt met "ding". Een figuur uit een eerdere roman van deze auteur, een oudere dame, leert hem dat gedichten de boze werkelijkheid kunnen bezweren. In dertien min of meer losstaande anekdotes wordt de jongen een jaar lang gevolgd in zijn lief en leed. Een knap geschreven ´coming of age´ roman, die de schrijver, eerder al genomineerd voor de Booker-prize, tot eer strekt. En dit ook nog in een behoorlijke vertaling. Een genot om je als lezer in dit verhaal te verdiepen. Kleine druk.

À propos de David Mitchell

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell, né le 12 janvier 1969 à Southport, est un romancier anglais.

Biographie

David Mitchell est né à Southport, dans le Merseyside, en Angleterre et a étudié la littérature anglaise et américaine à l'Université du Kent avant de poursuivre par un Master of Arts en littérature comparée.

Il a vécu un an en Sicile, puis a déménagé à Hiroshima, où il a enseigné l'anglais technique à des étudiants pendant 8 ans, avant de retourner en Europe pour s'installer en Irlande, où il habite actuellement avec sa femme japonaise, Keiko, et leurs deux enfants.

Le premier roman de Mitchell, Écrits fantômes, a remporté le prix John-Llewellyn-Rhys (prix récompensant le meilleur ouvrage de littérature britannique écrit par un auteur de moins de 35 ans).

Ses deux romans suivants, number9dream, inédit en français,…En lire plus sur Wikipedia