Livre
Néerlandais

De weduwen van de donderdag

Claudia Piñeiro (auteur)

De weduwen van de donderdag

Genre:
Als hun welvaart opeens bedreigd wordt als gevolg van de financie͏̈le crisis in eigen land en tot overmaat van ramp de beurzen instorten na 11 september 2001, blijkt het geluk van de Argentijnse elite zeer broos te zijn.
Titre
De weduwen van de donderdag
Auteur
Claudia Piñeiro
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Las viudas de los jueves
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Signatuur, 2009
323 p.
ISBN
9789056723118

Commentaires

Van een van de rijkste landen ter wereld aan het begin van de 20e eeuw devalueerde Argentinië tot een land met levensgrote economische problemen. De ingestelde hervormingen eind jaren '80, begin '90 leken eerst vruchten af te werpen, maar in 2001 stortte de economie volledig in. Dit decennium, van economische bloei tot begin van de collaps, heeft Claudia Piñeiro (Buenos Aires, 1960) als achtergrond genomen om de Argentijnse arrivistenklasse te portretteren.
De roman vangt aan met een enigszins mysterieus voorval. September 2001: Ronie komt vroeger thuis van het wekelijkse avondje met zijn vrienden. Hij is afwezig en bang, en breekt zijn been wanneer hij haastig de trap afholt om terug te keren naar het huis van zijn vriend Tano. Daar is blijkbaar iets bijzonders gebeurd, maar pas tegen het einde van het boek komen we te weten wat precies. Het tussenliggende deel blikt terug en beschrijft het leven in Altos de la Cascada, een zwaarbeveiligde en luxueuze countryclub in de buurt van B…Lire la suite
Een ontluisterend beeld van de ‘happy few’ in Argentinië, die in werkelijkheid helemaal niet zo happy zijn. Als hun welvaart opeens bedreigd wordt als gevolg van de financiële crisis in eigen land en tot overmaat van ramp de beurzen instorten na 11 september 2001, blijkt hun geluk zeer broos te zijn. Een aantal vooraanstaande huisvaders uit de elitewijk Altos de la Cascada besluit drastische maatregelen te nemen. De weduwen snappen er niets van. Of misschien toch wel. Piñeiro schetst met deze roman een vernietigend beeld van de ‘gloriejaren’ van de Argentijnse elite onder president Menem en de crisis die erop volgde. De tweedeling in de samenleving wordt treffend geïllustreerd. De stijl doet een beetje denken aan de Peruaanse schrijver Jaime Bayley. Piñeiro (Argentinië, 1960) won met dit boek de Premio Clarin de la Novela. Gebonden, leeslint; normale druk.

À propos de Claudia Piñeiro

CC BY-SA 4.0 - Image by Rodrigo Fernández

Claudia Piñeiro, née à Burzaco (es) en 10 avril 1960 , est une écrivain argentine.

Biographie

Œuvres traduites en français

  • Les Veuves du jeudi, [« Las viudas de los jueves »], trad. de Romain Magras, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres latino-américaines », 2009, 314 p. (ISBN 978-2-7427-8370-0)
  • Elena et le roi détrôné, [« Elena sabe »], trad. de Claude Bleton, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres latino-américaines », 2010, 171 p. (ISBN 978-2-7427-9448-5)
  • Bétibou, [« Betibú »], trad. de Romain Ma…En lire plus sur Wikipedia