Livre
Néerlandais

Panter in de kelder

Amos Oz (auteur), Hilde Pach (traducteur)
De 12-jarige zoon van Poolse joden droomt in het Jeruzalem van 1947 van heldendaden tegen de Britten en de Arabieren, terwijl hij tegelijkertijd bevriend is met een Britse sergeant.
Sujet supplémentaire
Vrij Nederland
Titre
Panter in de kelder
Auteur
Amos Oz
Traducteur
Hilde Pach
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Panter bamartef
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
174 p.
ISBN
9789023498896 (hardback)

Commentaires

In deze roman voert Amos Oz een jongetje op aan de vooravond van de Israëlische onafhankelijkheid. Profi is een begaafd, ernstig en gevoelig jongetje met een passie voor vreemde woorden. Hij droomt van heldendom in de Ondergrondse en richt met vriendjes een geheime organisatie op. Voor zijn omgang met een Engelse officier wordt hij uitgemaakt voor verrader. Vijftig jaar later, als hij het boek schrijft, zit het hem nog dwars. Dan denkt hij ook terug aan Jardena. De eerste vrouw op wie hij -zonder het te weten - verliefd was. Oz heeft maar een paar beelden nodig om de Joden en hun situatie in het Palestina van 1947 te schilderen. Profi is met zijn wilde dromen en beperkte ervaring een echt twaalfjarig kereltje dat later de kracht van het verleden voelt. Want niets wat er toe doet gaat ooit verloren. Dat is de boodschap die Oz zeer dwingend tussen de regels van deze kleine roman schrijft. Het is een roman die aanzet tot denken. Vrij kleine druk.

À propos de Amos Oz

CC BY 3.0 - Image by Michiel Hendryckx

Amos Oz (hébreu : עמוס עוז), nom de plume d'Amos Klausner, né à Jérusalem le 4 mai 1939 et mort le 28 décembre 2018 à Tel Aviv, est un poète, romancier et essayiste israélien.

Il est professeur de littérature à l'université Ben Gourion de Beer-Sheva. Amos Oz est le cofondateur du mouvement La Paix maintenant et un fervent partisan de la solution d'un double État au conflit israélo-palestinien.

Biographie

Amos Oz est né à Jérusalem où il grandit rue Amos dans le quartier de Kerem Avraham. Il est le fils unique de Yehuda Arieh Klausner et Fania Mussman, des immigrants sionistes d'Europe de l'Est fuyant l’antisémitisme grandissant. Son père avait étudié l'histoire et la littérature à Vilnius. Ses parents…En lire plus sur Wikipedia