De Leesjury

Lees jij ook mee met de Peltse Leesjury?

De Leesjury is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Soms komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Zo kiezen we samen per leeftijdscategorie het beste boek van Vlaanderen.

Hoe kan je deelnemen?

 

Als lid van de leesgroep in de bib

Lees je graag en wil je graag nòg meer leesplezier? Dan ben je van harte welkom in onze leesgroepen van de Leesjury! Van september tot april komen we samen om de gelezen boeken te bespreken en te beleven aan de hand van leuke activiteiten. Tijdens het startmoment maken we kennis met de 8 te lezen boeken, de werking van De Leesjury en natuurlijk met elkaar. Tijdens de laatste bijeenkomst frissen we alles nog eens op en stemmen we voor ons beste boek. Plezier gegarandeerd! 

Groep 3 – 8 tot 10 jaar – 3de en 4de leerjaar - altijd in bib Neerpelt - van 17 tot 18.30 uur

Startmoment op vrijdag 14 oktober 

De bijeenkomsten gaan door op vrijdagen 18/11, 16/12, 13/1 en 10/2

Slotactiviteit en stemming op vrijdag 17/3

 
Groep 4 – 10 tot 12 jaar – 5de en 6de leerjaar - altijd in bib Palethe - van 18.30 tot 20.00 uur

Startmoment op dinsdag 4 oktober 

De bijeenkomsten gaan door op dinsdagen 8/11, 13/12, 24/1, 28/2

Slotactiviteit en stemming op dinsdag 21/3

 

Groep 5 – 12 tot 14 jaar – 1ste en 2de secundair - altijd in bib Palethe - van 9.30 tot 10.30 uur

Startmoment op zaterdag 10 september 

De bijeenkomsten gaan door op zaterdagen: 1/10, 22/10, 19/11, 10/12, 11/2 en 4/3

Slotactiviteit en stemming op zaterdag 18/3

Via school

De Leesjury is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Per leeftijdsgroep lees je de 8 geselecteerde boeken, waarna je kan meestemmen voor het beste jeugdboek van Vlaanderen!  

Door deel te nemen aan de Leesjury willen we het (voor)leesplezier bij kinderen en leerkrachten stimuleren. Klassen van de 2de en 3de kleuterklas (groep 1) en 1ste en 2de leerjaar (groep 2) kunnen meedoen. Je ontvangt een pakketje van de 8 boeken, een lesmap per boek en een stemformulier. De lesmap bevat voorleestips en mogelijke activiteiten op maat van het boek. Je kan deze gebruiken tijdens het voorlezen en voor de verwerking van het boek, of je kan je laten inspireren om er je eigen activiteit van te maken. 

Als je met je klas alle boeken gelezen en besproken hebt, kan je klassikaal stemmen voor het beste boek. De methodiek hiervoor en het stemformulier vind je tevens in je pakketje. 

Elke school in Pelt ontvangt een Leesjury-pakket voor groep 1 (2de en 3de kleuterklas) en een pakket voor groep 2 (1ste en 2de leerjaar). Hiermee kan je gedurende 2 maanden werken. Scholen met meerdere klassen kunnen onderling de boeken verdelen en wisselen. Op deze manier krijgen alle klassen de kans om mee te doen.  In de timing hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met de reservaties van het huidige schooljaar: 

Oktober en november: 

- Basisschool Vox + Leefschool de Vuurboom 

- Basisschool Boseind 

- Basisschool Cornelius Holheide 

- Basisschool Cornelius Lindel-Hoeven 

December en januari: 

- Basisschool De Linde 

- Basisschool De regenboog Grote Heide 

- Speciale Basisschool Pallieter 

- De Libellenschool 

Februari en maart: 

- Jaak Tassetschool 

- Basisschool Helibel Lille 

- Basisschool Helibel Herent 

 

Als individuele lezer

Lees je graag, maar lukt het niet om deel te nemen aan een leesgroep? Goed nieuws, je kan ook deelnemen als individuele lezer!  

Meld je aan via het inschrijfformulier.

Wij zorgen dan kostenloos dat de boeken voor je leesgroep voor jou klaarliggen, bezorgen je een Leesjury-dagboek en een Leesjury-lidkaart. Nadat je alle boeken van je groep gelezen hebt, stem je mee je favoriete boek tot beste boek van Vlaanderen!