Boek
Nederlands
Twee vrouwen sturen elkaar lange e-mails over de sleur van het alledaagse leven die hen van hun literaire ambities afhoudt.
Onderwerp
Vriendschap, E-mail
Titel
Slapen doen we later
Auteur
Zsuzsa Bánk
Vertaler
Irene Dirkes Lucienne Pruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schlafen werden wir später
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2020
511 p.
ISBN
9789046826300 (paperback)

Besprekingen

Twee sinds hun jeugdjaren innig bevriende vrouwen, Márta en Johanna, corresponderen van 2009 tot 2012 met elkaar. In digitale brieven van Márta, getrouwd en woonachtig in Frankfurt, gaat het naast haar zorgen om haar huwelijk, haar jonge kinderen, geld en gezondheid, vooral over haar in een impasse verkerende schrijverschap. De door haar geliefde verlaten Johanna, ex-kankerpatiënt die in het Zwarte Woud woont, schrijft over haar docentschap, angst voor terugkeer van de ziekte, haar onderzoek naar de Duitse dichteres Droste–Hülshoff. Bij alle verschillen in afkomst, aard en omstandigheden delen de ruim veertigjarige vriendinnen geheimen, herinneringen, hun levensvragen en liefde voor de letteren, wat zijn weerslag vindt hun bloemrijke, soms wijdlopige of sentimentele brieven vol (gecursiveerde) literaire verwijzingen. Na een moeizame opening weet deze omvangrijke briefroman vervolgens te boeien en te overtuigen. Eerder verscheen van de Hongaars-Duitse auteur (1965) in Nederlandse verta…Lees verder

Over Zsuzsa Bánk

CC BY-SA 2.0 de - Foto van/door Hans Weingartz

Zsuzsa Bánk (Frankfurt am Main, 24 oktober 1965) is een Duits prozaschrijfster.

Leven

Zsuzsa Bánk werd in 1965 geboren in Frankfurt am Main, als dochter van Hongaarse ouders. Na de Hongaarse opstand van 1956 waren haar ouders naar het westen gevlucht. Ze is tweetalig opgegroeid.

Zij studeerde communicatiewetenschappen, politicologie en literatuurwetenschappen aan de Johannes Gutenberg-Universität Mainz in Mainz en in Washington DC. Tijdens haar studie behield zij haar baan als boekenverkoopster, was zij stewardess bij Lufthansa en serveerster, om haar studie te betalen en in haar onderhoud te kunnen voorzien. Voor haar studie in de Verenigde Staten kreeg zij van het Fulbright-programma een hoogbegaafden stipendium.

Na haar studie werkte Zsuzsa Bánk eerst als freelance journalist voor Duitse dagbladen en daarna als economieredacteur voor Duitse tv-zenders. Zij draaide o.a. documentaires over de Deutsche Bank en lesmateria…Lees verder op Wikipedia

Suggesties