Boek
Nederlands

Februari 1933 : de winter van de literatuur

Uwe Wittstock (auteur), Michel Bolwerk (vertaler)

Februari 1933 : de winter van de literatuur

De impact op de wereld van schrijvers en journalisten van de eerste dagen van het bewind van Hitler in februari 1933.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Februari 1933 : de winter van de literatuur
Auteur
Uwe Wittstock
Vertaler
Michel Bolwerk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Februar 33 : der Winter der Literatur
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
348 p. : ill.
ISBN
9789464520484 (paperback)

Besprekingen

Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod In een nauwgezette dagboekreconstructie van de fameuze maand februari 1933 toont Uwe Wittstock hoe Duitse schrijvers de machtsgreep van de nazi's ondergingen. Razendsnel moesten ze beslissen over hun toekomst: vluchten of blijven?

'Elke hoop dient te worden opgegeven, definitief, beheerst, sterk, zoals het hoort', constateert Joseph Roth op maandag 30 januari 1933. En wat later, in een brief aan Stefan Zweig: 'Ik geef geen cent meer voor ons leven. Het is gelukt de barbarij te laten regeren. Maakt u zich geen illusies. De hel regeert.'

De auteur van Radetzkymars is een van de eersten die de totale ernst van de situatie inziet. Wanneer hij verneemt dat Adolf Hitler tot kanselier zal worden benoemd door de krachteloze Duitse president Paul von Hindenburg (1847-1934) - die zowaar denkt op die manier de nazi's aan banden te leggen - neemt Roth razendsnel zijn besluit. Hij springt meteen vanuit Berlijn op de eerste trein naar Parijs. Als 'hotelmens' is hij het gewend de koffers te pakken. Roth wil vanuit het exil, in Frankrijk, Amsterdam of Oostende, met pen en papier de nazi's bestrijden.

Ook Heinrich Mann, ooit gevierd auteur van Professor Unrat, twijfelt niet al te lang. Op 21 februari 1933 slaat…Lees verder

In korte hoofdstukken die steeds één dag beslaan worden de eerste dagen van het Hitlerbewind beschreven en de impact daarvan op de wereld van schrijvers en journalisten. Verbazingwekkend en beangstigend is hoe snel de naziterreur de staatsmacht beheerst. Vanaf het eerste moment worden auteurs bedreigd, gemaltraiteerd en gearresteerd. Invoelend wordt beschreven hoe verschillend de culturele prominenten reageren. Gevoelens van angst, twijfel, vastberadenheid en zelfbedrog leiden tot gelukkige maar ook noodlottige keuzes. Gebaseerd op historische documenten vertelt dit boek over gebeurtenissen en emoties. Voor literair geïnteresseerden die bekend zijn met schrijvers als Brecht, de familie Mann, Tergit en vele anderen. In helder Duits geschreven.