Titel
De reiziger / Ulrich Alexander Boschwitz ; redactie en nawoord Peter Graf
Auteur
Ulrich Alexander Boschwitz 1915-1942
Nawoord
Peter Graf 1967-
Vertaler
Izaak Hilhorst Irene Dirkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Reisende
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, © 2018
223 p.
ISBN
9789048846214 (paperback)

Besprekingen

Verloren gewaand manuscript over pogromnacht

Op 29 oktober 1942 zinkt het passagiersschip MS Abosso, op weg van Zuid-Afrika naar Engeland, na een Duitse torpedo-aanval. Aan boord is ook de 27-jarige Ulrich Alexander Boschwitz, een Duitse Jood die sinds 1935 in ballingschap leeft. De bewerkte versie van zijn laatste manuscript, tot dan toe alleen in Engelse vertaling verschenen, verdwijnt met de auteur in de golven.

Het is te danken aan redacteur Peter Graf dat De reiziger alsnog in de oorspronkelijke taal (en nu in Nederlandse vertaling) te lezen is. In het Deutsche Exilarchiv in Frankfurt stuitte hij op het ongeredigeerde typoscript, dat hij naar eigen inzicht bewerkte.

Boschwitz schreef zijn tweede roman eind 1938, toen hij in Parijs hoorde van de verontrustende ontwikkelingen in zijn vaderland. Zijn wanhoop en verontwaardiging over de pogromnacht van 9 november, die Joden in heel Duitsland op de vlucht joeg, verwerkte hij in beklemmend en opvallend evenwichtig proza.

De Berlijnse zakenman Otto Silbermann weet met een koffer vol geld aan zijn belagers te ontkomen. Hij besluit de trein naar Hamburg te nemen, zijn compagnon achterna; met zijn 'arische' uiterlijk valt hij niet op. Als blijkt dat zijn (nationaal-socialistische) zakenpartner geen vinger zal uitsteken om hem te helpen, begint hij aan een zwerftocht. 'Ben ik nog steeds Silbermann, de zakenman Silbermann?' vraagt hij …Lees verder

Joods actueel

Nog een roman over Wereldoorlog II? Blijkbaar is het nodig. In het herontdekte boek De reiziger weergalmt de stem van Cassandra. Aan ons om goed te luisteren.

Je houdt het, anno 2018, amper nog voor mogelijk: welopgeleide studenten die er ondanks de stortvloed aan Canvas-documentaires, stampvolle universiteitsbibliotheken en eindeloze internetbronnen nog in slagen de gruwel van WO II te ridiculiseren. Die vrouwenhaat en racisme propageren, het cool vinden om met de shoah te spotten en daar, eenmaal betrapt en aan de schandaal genageld, verongelijkt over gaan doen. Terwijl Vlaanderen wegzonk in plaatsvervangende schaamte, hielden partijbonzen hun poulains een zalvende hand boven het hoofd – het zijn maar spotprenten, iedereen heeft recht op een mening en ach, gaan we dat een privémilitie noemen?

In afwachting van het gerechtelijk onderzoek kunnen alle betrokkenen bij wijze van strafstudie misschien De reiziger lezen. Deze herontdekte roman vertelt het verhaal van Otto Silbermann, die in 1938 op een haar na ontsnapt aan de pogroms. Terwijl de SA op zijn deur staat te bonzen, moet hij noodgedwongen zijn huis verkopen en …Lees verder

Semi-autobiografische, levensechte, beklemmende en deprimerende emigrantenroman van de bovenste plank over de ervaringen van de Duits-joodse koopman Otto Silbermann. Nog kort daarvoor een gerespecteerd burger, wordt hij door de pogroms van november 1938 (Kristallnacht) niet alleen gedwongen om zijn huis ver onder de waarde te verkopen, maar vindt er ook een aanslag op zijn woning en gezin plaats. Als een vogelvrij verklaarde vlucht hij en reist hij doelloos met de trein door Duitsland, met 40.000 Mark op zak. Na een vruchteloze poging illegaal de Belgische grens over te steken, sluit het net zich al snel om hem. Het zijn vooral de gesprekken en vertwijfelender wordende gedachten van Silbermann (inclusief een haat tegen joods uitziende bekenden, die de als goj uitziende Silbermann in stijgende mate compromitteren) waarmee de auteur (1915-1942) een genuanceerd en levendig beeld schept van een vogelvrij man, die uiteindelijk niemand meer vertrouwt. Het boek verscheen eerder in Engeland (…Lees verder