De heilige Rita : roman

De heilige Rita : roman
Andere formaten:
Besprekingen
Vastgezogen in het veen
De kale knikker van de dandyeske Tommy Wieringa (°1967), je kunt hem onmogelijk nog wegdenken uit de Nederlandse literatuur. En maar goed ook. Avontuurlijke boeken met een brede vleugelslag offreert de schrijvende rugbyspeler ons, waarin stilistisch altijd iets op het spel staat. Wars van boodschapperigheid roert Wieringa op allegorische wijze vaak prangende thema's aan.
In zijn laatste romans is migratie telkens een leidmotief. "Al zolang ik me kan herinneren heb ik een diepe belangstelling voor migratieverhalen", vertelde hij daarover begin dit jaar in een interview met De Tijd. "Ze jagen onmiddellijk mijn verbeelding aan. Pats! Ik probeer me voor te stellen hoe iemand leeft die alles wat hij kent heeft moeten achterlaten. Die zo'n sterke drijfveer had dat hij bereid was zijn leven te verliezen. De oerdrift die dat veroorzaakt."
In Dit zijn de namen (2012) goot hij het vluchtelingenthema in een wijdvertakt, haast apocaly…Lees verder
Moeder of hoer
Tommy Wieringa (50) is geboren in een grensgebied in Oost-Nederland waar gesmokkeld wordt en de mores van de maatschappij niet gelden. Hier leven de mannen die hun eigen regels maken en de buitenwereld wantrouwen. Zo'n man is Paul Krüzen, de hoofdpersoon in Wieringa's nieuwe roman De heilige Rita. Paul heeft een bloeiende internethandel in militaria, vooral afkomstig uit het voormalige Oostblok. Op het platteland van Wieringa zijn de boerenschuren volgestouwd met wapentuig of wietplanten, omgebouwd tot bierkeet of bordeel.
In zijn nieuwe boek grijpt hij terug op het milieu uit Joe Speedboot, zijn zeer succesvolle roman uit 2005. Dat was een wervelend verhaal over jeugd die weg wilde van het platteland, naar de stad. Het hoogtepunt was de bouw van een vliegtuigje om de naakt zonnende buurvrouw van bovenaf te kunnen begluren; een symbool voor het verlangen naar een nieuw leven buiten het dorp. Het geweld en de botte omgangsvormen …Lees verder
In een grootse, zintuiglijke roman keert Tommy Wieringa terug naar het landschap van zijn jeugd
De kale knikker van de dandyeske Tommy Wieringa (1967) kun je onmogelijk nog wegdenken uit de Nederlandse literatuur. En maar goed ook. Avontuurlijke boeken met een brede vleugelslag geeft de schrijvende rugbyspeler ons, waarin stilistisch altijd iets op het spel staat.
Wars van boodschapperigheid roert Wieringa op allegorische wijze vaak prangende thema's aan. In zijn laatste romans is migratie telkens een leidmotief. In Dit zijn de namen (2012) goot hij het vluchtelingenthema in een wijdvertakt, haast apocalyptisch epos. Bij De dood van Murat Idrissi (2017) wierp hij een nietsontziende blik op de praktijken van mensenhandelaren.
Migranten in allerlei maten en formaten zijn er opnieuw in De heilige Rita, de roman waarmee Wieringa - na een eenmalig uitstapje naar Hollands Diep - zijn terugkeer naar De Bezige Bij inluidt. Deze roman vol autobiografische humus knettert van ambitie. Dat voel je, ook omdat de welgemikte formul…Lees verder
De heilige Rita
Eerste zin. Paul Krüzen spuwde in zijn handen, greep de steel vast en hief de bijl boven zijn hoofd.
Paul woont in Mariënveen, in het oosten van Nederland, tegen de Duitse grens aan. Hij heeft een handeltje in curiosa en militaria, wat in de praktijk betekent dat hij vooral nazispullen verkoopt. Daarnaast zorgt hij voor zijn bejaarde vader Aloïs, wiens been door gangreen is aangetast. Hij heeft het ouderlijke huis nooit verlaten, wat hij vooral aan zijn moeder Alice wijt, die toen hij acht was ervandoor ging met een Rus die met zijn sproeivliegtuigje in hun maïsveld was neergestort na zijn vlucht uit de Sovjet-Unie. ‘Sinds ze weg was, tochtte het in huis’, herinnert Paul zich.
Ooit had Paul iets met de Thaise Lalita, een prostituee die bij hem introk en die hij niet veel later, en 20.000 euro armer, weer afzette aan haar bordeel. Nu is hij verliefd op Rita, alweer een hoer, die werkt in de Duitse club waar hij regelmatig zijn gerief zoekt. Rita, denk je dan, is niet toevallig ook de patroonheilige van de hopeloze gevallen. Want…Lees verder
Terug naar Twente
Een sproeivliegtuigje stort neer in een maïsveld vlakbij de grens met Duitsland. Aan boord een Rus die van ver achter het IJzeren Gordijn is gekomen met zijn krakkemikkige kist. De zwaargewonde piloot wordt door boer Aloïs Krüzen, samen met diens vrouw en zoontje Paul, een tijdlang verzorgd op de boerderij. Een Rus in de keuken, het zorgt voor opschudding in Mariënberg, een dorp waar nooit iets gebeurt.
In zijn nieuwe roman 'De heilige Rita' keert Tommy Wieringa terug naar Twente, de streek waar hij is opgegroeid. Het is ook een korte terugkeer naar een geliefd thema uit zijn doorbraakroman 'Joe Speedboot': de vliegmachine, symbool van stuwkracht en levenslust. Niemand schrijft over vliegen zoals Wieringa ('het licht van achteren leek hem voort te duwen door de koude hemel') en weinigen sleuren de lezer zo dwingend een landschap in dat tegelijk bekend en mythisch aandoet: "Het lover van de bosrand bolde zwanger en de snijmaïs op…Lees verder