Boek
Nederlands

De heilige Rita : roman

Tommy Wieringa (auteur)
+1
De heilige Rita : roman
×
De heilige Rita : roman De heilige Rita : roman

De heilige Rita : roman

Genre:
Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.
Titel
De heilige Rita : roman
Auteur
Tommy Wieringa
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
285 p.
ISBN
9789023458753 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Vastgezogen in het veen

Met De heilige Rita keert Tommy Wieringa terug naar het landschap van zijn jeugd. Hij poot er sjofele en door het leven benadeelde hoofdpersonages neer, in een grootse, zintuiglijke roman.

De kale knikker van de dandyeske Tommy Wieringa (°1967), je kunt hem onmogelijk nog wegdenken uit de Nederlandse literatuur. En maar goed ook. Avontuurlijke boeken met een brede vleugelslag offreert de schrijvende rugbyspeler ons, waarin stilistisch altijd iets op het spel staat. Wars van boodschapperigheid roert Wieringa op allegorische wijze vaak prangende thema's aan.

In zijn laatste romans is migratie telkens een leidmotief. "Al zolang ik me kan herinneren heb ik een diepe belangstelling voor migratieverhalen", vertelde hij daarover begin dit jaar in een interview met De Tijd. "Ze jagen onmiddellijk mijn verbeelding aan. Pats! Ik probeer me voor te stellen hoe iemand leeft die alles wat hij kent heeft moeten achterlaten. Die zo'n sterke drijfveer had dat hij bereid was zijn leven te verliezen. De oerdrift die dat veroorzaakt."

In Dit zijn de namen (2012) goot hij het vluchtelingenthema in een wijdvertakt, haast apocaly…Lees verder

Moeder of hoer

In De heilige Rita keert Tommy Wieringa terug naar de grensstreek waar ook Joe Speedboot zich afspeelde. Deze keer zijn de achterblijvers aan zet.

Tommy Wieringa (50) is geboren in een grensgebied in Oost-Nederland waar gesmokkeld wordt en de mores van de maatschappij niet gelden. Hier leven de mannen die hun eigen regels maken en de buitenwereld wantrouwen. Zo'n man is Paul Krüzen, de hoofdpersoon in Wieringa's nieuwe roman De heilige Rita. Paul heeft een bloeiende internethandel in militaria, vooral afkomstig uit het voormalige Oostblok. Op het platteland van Wieringa zijn de boerenschuren volgestouwd met wapentuig of wietplanten, omgebouwd tot bierkeet of bordeel.

In zijn nieuwe boek grijpt hij terug op het milieu uit Joe Speedboot, zijn zeer succesvolle roman uit 2005. Dat was een wervelend verhaal over jeugd die weg wilde van het platteland, naar de stad. Het hoogtepunt was de bouw van een vliegtuigje om de naakt zonnende buurvrouw van bovenaf te kunnen begluren; een symbool voor het verlangen naar een nieuw leven buiten het dorp. Het geweld en de botte omgangsvormen …Lees verder

In een grootse, zintuiglijke roman keert Tommy Wieringa terug naar het landschap van zijn jeugd

FICTIE. Minuscule, gehavende levens krijgen een universele dimensie in een boek dat knettert van ambitie.

De kale knikker van de dandyeske Tommy Wieringa (1967) kun je onmogelijk nog wegdenken uit de Nederlandse literatuur. En maar goed ook. Avontuurlijke boeken met een brede vleugelslag geeft de schrijvende rugbyspeler ons, waarin stilistisch altijd iets op het spel staat.

Wars van boodschapperigheid roert Wieringa op allegorische wijze vaak prangende thema's aan. In zijn laatste romans is migratie telkens een leidmotief. In Dit zijn de namen (2012) goot hij het vluchtelingenthema in een wijdvertakt, haast apocalyptisch epos. Bij De dood van Murat Idrissi (2017) wierp hij een nietsontziende blik op de praktijken van mensenhandelaren.

Migranten in allerlei maten en formaten zijn er opnieuw in De heilige Rita, de roman waarmee Wieringa - na een eenmalig uitstapje naar Hollands Diep - zijn terugkeer naar De Bezige Bij inluidt. Deze roman vol autobiografische humus knettert van ambitie. Dat voel je, ook omdat de welgemikte formul…Lees verder

De heilige Rita

Eerste zin. Paul Krüzen spuwde in zijn handen, greep de steel vast en hief de bijl boven zijn hoofd.

Paul woont in Mariënveen, in het oosten van Nederland, tegen de Duitse grens aan. Hij heeft een handeltje in curiosa en militaria, wat in de praktijk betekent dat hij vooral nazispullen verkoopt. Daarnaast zorgt hij voor zijn bejaarde vader Aloïs, wiens been door gangreen is aangetast. Hij heeft het ouderlijke huis nooit verlaten, wat hij vooral aan zijn moeder Alice wijt, die toen hij acht was ervandoor ging met een Rus die met zijn sproeivliegtuigje in hun maïsveld was neergestort na zijn vlucht uit de Sovjet-Unie. ‘Sinds ze weg was, tochtte het in huis’, herinnert Paul zich.

Ooit had Paul iets met de Thaise Lalita, een prostituee die bij hem introk en die hij niet veel later, en 20.000 euro armer, weer afzette aan haar bordeel. Nu is hij verliefd op Rita, alweer een hoer, die werkt in de Duitse club waar hij regelmatig zijn gerief zoekt. Rita, denk je dan, is niet toevallig ook de patroonheilige van de hopeloze gevallen. Want…Lees verder

Melancholische en nostalgische roman over de zachtaardige vijftiger Paul, handelaar in militaria, die al zijn hele leven met zijn nuchtere vader Aloïs in een boerderij aan de Duitse grens woont. Zijn moeder ging er vandoor met een aangewaaide Rus toen Paul nog jong was. Een gebeurtenis die impact heeft op alles wat daarna komt. Het dorp waar hij woont, raakt langzaam uitgestorven, alleen de Chinees, de Happytaria en de ouderwetse kruidenierszaak van zijn beste vriend Hedwiges zijn over. De auteur (1967) weet de sfeer in het dorp uitstekend te treffen, evenals de vriendschap tussen beide mannen en de stille wanhoop ooit nog iets van hun leven te maken. Het verhaal is levendig, gedetailleerd en met compassie verteld. De tragikomische humor verzacht het realistische beeld van een leven dat veel vijftigplussers die opgroeiden in een klein (Oost-Nederlands) dorp zullen herkennen. Een hoogtepunt in het oeuvre van de auteur. Bekroond met de BookSpot Literatuurprijs en de BookSpot Lezersprijs.

Terug naar Twente

Tommy Wieringa brengt in 'De heilige Rita' een ode aan de te diep gewortelden voor wie de wereld te sterk verandert

Een sproeivliegtuigje stort neer in een maïsveld vlakbij de grens met Duitsland. Aan boord een Rus die van ver achter het IJzeren Gordijn is gekomen met zijn krakkemikkige kist. De zwaargewonde piloot wordt door boer Aloïs Krüzen, samen met diens vrouw en zoontje Paul, een tijdlang verzorgd op de boerderij. Een Rus in de keuken, het zorgt voor opschudding in Mariënberg, een dorp waar nooit iets gebeurt.

In zijn nieuwe roman 'De heilige Rita' keert Tommy Wieringa terug naar Twente, de streek waar hij is opgegroeid. Het is ook een korte terugkeer naar een geliefd thema uit zijn doorbraakroman 'Joe Speedboot': de vliegmachine, symbool van stuwkracht en levenslust. Niemand schrijft over vliegen zoals Wieringa ('het licht van achteren leek hem voort te duwen door de koude hemel') en weinigen sleuren de lezer zo dwingend een landschap in dat tegelijk bekend en mythisch aandoet: "Het lover van de bosrand bolde zwanger en de snijmaïs op…Lees verder

Over Tommy Wieringa

CC BY 3.0 - Foto van/door Scottish Book Trust

Tommy David Wieringa (Goor, 20 mei 1967) is een Nederlands schrijver.

Biografie

Wieringa bracht het eerste deel van zijn jeugd door op Aruba. Op zijn negende verhuisde het gezin terug naar Nederland, waarna Wieringa lang in het Twentse Geesteren woonde. Hij volgde de Vrije School in Zutphen. In Groningen studeerde hij geschiedenis en in Utrecht journalistiek. Naar eigen zeggen werkte hij onder meer als aanstekerverkoper op de markt en als lokettist bij de spoorwegen.

In 1995 verscheen zijn debuutroman Dormantique’s manco. Na de publicatie van deze en nog twee romans kwam in 2005 de doorbraak naar een groter publiek met de ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Dit boek werd genomineerd voor vele prijzen waarvan er enkele toegekend werden.

Voor de VPRO schreef hij het scenario voor de korte film Laatste wolf, uit de serie Goede daden bij daglicht, en voor de KRO-radio schreef hij verschillende…Lees verder op Wikipedia