Boek
Nederlands

Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart

Serge Simonart (bewerker), Charles Dickens (naar het werk van)
+1
Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart
×
Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart

Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart

Genre:
Als één boek aanspraak kan maken op de eretitel van Ultiem Kerstverhaal, dan wel A Christmas Carol van Charles Dickens. Het is een van die zeldzame boeken die tegelijk sprookje, fabel, roman en levensregel zijn. Het verhaal spreekt nog steeds lezers van alle leeftijden aan. Op kerstavond wordt de zure oude vrek Ebenezer Scrooge bezocht door de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley die
Onderwerp
Kerstmis
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren
Titel
Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart
Bewerker
Serge Simonart
Naar het werk van
Charles Dickens
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2020
119 p.
ISBN
9789463933407 (hardback)

Besprekingen

Ieder zijn Dickens

Er gaat geen Kerstmis voorbij of er verschijnt ergens wel een of andere versie van A Christmas carol in prose. Being a ghost story of Christmas, het kerstverhaal dat Charles ­Dickens in 1843 publiceerde en dat een instantsucces was. Het is een heilig huisje, en toch ook weer niet.

De kerstvertelling van de schrijver van David Copperfield en A tale of two cities is het prototype van het verhaal met een moraal en een happy end. Perfect voor de tijd van het jaar. Houden zo, zou je denken, want verbeteren lijkt onmogelijk, maar blijkbaar voelt niemand zich geremd om het zich toe te eigenen. Van Dickens' boek zijn er niet alleen vertalingen (van letterlijk tot losjes geparafraseerd en ingekort), maar ook parodieën, bewerkingen, geïllustreerde versies, musicals, verfilmingen (van Disney tot The Flintstones en de Smurfen tot de Muppets) en zelfs vervolgverhalen gemaakt.

Dit jaareinde heeft journalist en touche-à-tout Serge Simonart de Nederlandse vertali…Lees verder

Over Serge Simonart

Serge Simonart (1966) is een Belgisch schrijver en journalist. Hij schrijft voor het tijdschrift Humo en publiceerde in meer dan 200 kranten en tijdschriften in 30 landen, waaronder Playboy, Mojo, Q, Publico en Nieuwe Revu.

Biografie

Simonart werkt al sinds zijn 17de voor het blad Humo. Hij is vooral bekend geworden door zijn interviews met wereldberoemde popmuzikanten. Hij interviewde onder meer David Bowie, Morrissey, Lou Reed, Brian Wilson, Thom Yorke, Prince, Paul McCartney, Mick Jagger, Keith Richards, Michael Stipe, Joan Baez, John Cleese en 500 anderen. Zijn beste interviews werden gebundeld in de boeken Fuck off & andere citaten (1997) en Off the record (2007).

Hij wordt ook vaak ingezet als undercoverjournalist: hij is de uitvinder van de 'Onze Man'-artikels, een unieke vorm van 'embedded participating journalism', een mix van inlevingsvermogen, deelname en observaties.

Simonart fungeerde t…Lees verder op Wikipedia