Boek
Nederlands

Geef terug !

Selma Noort (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Geef terug !
×
Geef terug ! Geef terug !
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sjoerd logeert een poosje bij zijn oom in de grote stad. Hij moet erg wennen aan het leven in de stad. En dan krijgt hij ook nog te maken met een bende jongens die in dezelfde flat woont.
Leesniveau
AVI 6
Titel
Geef terug !
Auteur
Selma Noort
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
53 p. : ill.
ISBN
90-276-7677-1

Besprekingen

Deze acht nieuwe 'Spetter'-boeken hebben gemeen dat ze beginnen bij een herkenbare passage uit het leven van een kind, waarbij gevoelens steeds op de voorgrond staan, maar dan uitgroeien tot originele fantasieverhalen, niet te lang en daardoor toegankelijk. 'Spetter' is het dolfijnenfiguurtje dat de reeks kenmerkt. Op een van de laatste dubbele pagina's van elk boek wordt in elk geval 'iets' gedaan met dolfijnen dat aansluit bij het verhaal. De 'Spetter'-boeken hebben een gecontroleerd AVI-niveau, opgenomen in de 'Leeslat' achteraan op de flap.

Sjoerd gaat logeren bij oom Tinus, terwijl zijn ouders een lange reis maken. Hij voelt zich daar niet helemaal goed bij, want hij komt zes hoog in een stadsappartement terecht tussen onbekende kinderen en jongeren. Gelukkig valt oom Tinus mee, en is er Rosa, een Costa Ricaans meisje met wie Sjoerd het goed kan vinden en bovendien Spaans kan spreken. Op een dag gaat het mis wanneer Sjoerds gameboy wordt afgepakt door een bende oudere jong…Lees verder
Omdat de ouders van Sjoerd ontwikkelingswerk doen in Guatemala, logeert hij een tijdje bij zijn oom in een flat in de stad. Het stadse leven is vreemd voor Sjoerd. Hij raakt bevriend met buurmeisje Rosa, maar komt ook in aanraking met jongens die zijn gameboy stelen. De tekst is gedrukt in een grote goed leesbare letter, in een ruime bladspiegel met veel wit tussen de regels. De schrijfstijl is eenvoudig met direct en modern taalgebruik. De zinnen zijn kort en eenvoudig te lezen. Om de paar bladzijden staan paginagrote zwartwitte tekeningen in een losse tekenstijl. De belevingswereld van een circa 10-jarige jongen die geconfronteerd wordt met het leven in een stad, komt goed uit de verf. Daarnaast is het spannende element aantrekkelijk voor kinderen vanaf 8 jaar. Wat betreft onderwerp en leestechnisch niveau is dit deeltje uit een serie geschikt voor kinderen vanaf ca. 7,5 jaar.

Over Selma Noort

Selma Noort (Leiden, 7 april 1960) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en kunstschilder.

Biografie

Noort studeerde voor kleuterleidster aan de kleuterkweekschool in Leiden, toen ze haar eerste boek, Ik hoef niet op schoot, schreef. Selma Noort kwam in contact met Miep Diekmann, die ervoor zorgde dat het boek gepubliceerd werd bij Uitgeverij Leopold. Het boek deed het goed en werd vertaald naar het Duits en Deens. Een aantal andere boeken volgden, waarbij Noort zich vooral richtte op oudere kinderen. Uiteindelijk werd Noort, na vele omzwervingen, waaronder een periode in de Verenigde Staten, in 1989 voltijds schrijfster. Hierna nam haar oeuvre snel toe.

Naast haar schrijverschap treedt Selma Noort regelmatig op in bibliotheken en scholen met educatieve workshops en voorstellingen over haar boeken en het schrijverschap in het algemeen, en werkt zij voor de Stichting Schoolschrijver als schoolschrijver op scholen…Lees verder op Wikipedia