Boek Nederlands

De olifant van de bovenbuurman

Roos Van Rijswijk (auteur), Sylvia Weve (illustrator)

De olifant van de bovenbuurman

Roos Van Rijswijk (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
De schrijfster heeft de geluidsoverlast van een bovenbuurman omgezet in verhaalvorm van een drietal dieren dat boven woont en daar de leukste dingen onderneemt: van feestjes met polonaises, stoelendans en karaoke tot knikkeren, kegelen en jeu de boules.
Onderwerp
Buren
Extra onderwerp
humor
Titel
De olifant van de bovenbuurman
Auteur
Roos Van Rijswijk
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
96 p. : ill.
ISBN
9789021408996 (hardback)

Besprekingen

In stilte genieten van luide, feestelijke taal

Naast schrijvers die het landschap van hun jeugd nooit willen verlaten, zijn er die graag onbekend gebied betreden, geboeid door mensen die je normaliter niet spreekt. Roos van Rijswijk (1985) behoort tot die categorie. In haar sterke debuut Onheilig (2016) weet ze een eenzelvige en doodzieke moeder in contact te brengen met de zoon die ze al een paar jaar niet meer heeft gezien. Als writer in residence van de Jan van Eyck Academie in Maastricht schreef Van Rijswijk onlangs in Wat ben ik meer dan stilte een aantal spookverhalen op, en wel vanuit de geest in kwestie. Immers, 'wij, de levenden, vertellen over de doden, maar als die doden daadwerkelijk ronddolen hebben ze misschien zelf ook wel iets te vertellen'.

Een mogelijk extra motief om van Amsterdam af te reizen naar Maastricht verstrekt haar jongste publicatie, De olifant van de bovenbuurman. Die bovenbuur van haar maakte dermate veel lawaai, dat Van Rijswijk in de slapeloze uren verhaaltjes ging bedenken over zijn luidruchtige activiteiten en hobby's, waaronder ze skippyballen rekent, bowlen, doedelzakspelen, het legen van zakken knikkers op een laminaatvloer, nachtelijk skateboarden, 'percussie in en rond het huis', een inwonende trompetterende olifant die geïrriteerd een boekenkast omschopt, en een geadopteerde kangoeroe.

De buurman is een schreeuwerige macho, maar ook wel aandoenlijk, met die beesten om zich heen. Daarbij geeft de olifant hem flink tegengas; ze houdt niet zo van mensen, en van stereotypen zoals in de Disney-film Dumbo, die haar twee huisgenoten zo mooi vinden. 'Het is ook zo moeilijk, rekening houden met gevoelens.'

Van andermans asociale gedrag kun je je afkeren. Van Rijswijk wendt zich er jui…Lees verder

Structurele geluidsoverlast van een bovenbuurman is natuurlijk geen pretje. Maar in dit kleine boekje met korte verhalen heeft de schrijfster (1985) deze continue overlast creatief omgezet naar een positief iets. De lezer volgt de avonturen van een drietal dieren dat boven woont en de leukste dingen onderneemt, het liefst ’s nachts. Van feestjes met polonaises, stoelendans en karaoke tot activiteiten op de kegel- of jeu-de-boulesbaan of bijvoorbeeld knikkeren. En natuurlijk komt er ook af en toe bezoek, zoals de duizendpoot op stiletto’s. Erg leuk en vrolijk boekje, subtiel geschreven en met daarbij ook mooie en passende illustraties. De auteur won eerder o.a. de Anton Wachterprijs voor haar debuutroman*. Illustrator Sylvia Weve ontving eerder al diverse Zilveren Penselen en een Gouden Penseel.