Boek
Nederlands

Duivels offer

Mieke De Loof (auteur)
+1
Duivels offer
×
Duivels offer Duivels offer

Duivels offer

Mieke De Loof (auteur)
Een jonge jezui͏̈et die tot geheim agent is opgeleid krijgt van zijn overste opdracht uit te zoeken wat er in het Wenen van 1913 aan de hand is met de katholieke spion aan het Habsburgse hof.
Titel
Duivels offer
Auteur
Mieke De Loof
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: The House of Books, 2004
174 p.
ISBN
90-443-1161-1

Besprekingen

Net voor de Eerste Wereldoorlog is decadentie in het mondaine Oostenrijkse Wenen troef en wordt er lustig op los gefeest. In een spel van spionnen en dubbelspionnen wordt Ksaveri Ignatz door zijn Jezuïetenoverste er op uit gestuurd om de levenswandel van een verdachte katholieke spion aan het Koninklijke Hof te onderzoeken. Onze filosofisch onderlegde spion wordt geconfronteerd met onverkwikkelijke intriges en moet zelfs vechten voor zijn leven. Hij leert het aristocratische, onzedige en niet altijd fraaie hofleven met vallen en opstaan kennen.

Deze debuutroman van een Vlaamse sociologe en filosofe is geschreven in een korte, afgebeten stijl die weinig ruimte laat tot interpretatie. In dit dunne boekje worden historisch belangrijke figuren als Freud, Jung en Teilhard de Chardin opgevoerd en zijn de literaire en kunsthistorische verwijzingen niet uit de lucht. Ondanks dit literaire genot is het verhaal maar magertjes en zelfs verwarrend. Zelfs de hoofdintrige is niet altijd duid…Lees verder
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog ademt Wenen, de hoofdstad van het Habsburgse rijk, decadentie. In deze setting krijgt een jonge jezuïet van zijn overste opdracht om uit te vinden waarom de katholieke spion aan het keizerlijke hof niet langer te vertrouwen is. Tegen de culturele, wetenschappelijke en politieke achtergrond van 1913 verricht hij zijn taak en zet daarbij zijn leven op het spel. Het is een verhaal met een aparte achtergrond, met historische en fictieve karakters, met een met opzet aanvankelijk wazige intrige en nog waziger rollen. Een origineel gegeven, een originele detective en een originele uitwerking. Dat de schrijfster over veel kennis van de cultuur en de geschiedenis van deze periode beschikt blijkt uit het verhaal. Hoewel vrij kort, vergt het verhaal wel iets van de lezer. Normale druk.