Boek
Nederlands

Kadodder en de bijenkoningin

Marc De Bel (auteur), Marijke Meersman (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Kadodder is een elfachtig wezentje dat zich thuis voelt bij de dieren in het Tivolipark in Mechelen. Nadat hij zijn vleugel bezeerd heeft bij een nachtelijke botsing met een vleermuis moeten zijn dierenvrienden hem helpen om de bijenkoningin weer bij haar kast te brengen. Met een beknopte bijlage over het park.
Titel
Kadodder en de bijenkoningin / projectcreator, ill. en bedenker van Kadodder Marijke Meersman ; [tekst] Marc de Bel
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Marijke Meersman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789059329409 (hardback)

Besprekingen

Kadodder is een vreemd wezentje met vliesvleugels, een dikke staart, een mensengezicht met een wipneus, voelsprieten en geschubde ledematen. Over zichzelf zegt hij onder andere ‘Mijn hoofd heeft de vorm van een hazelnoot’ en ‘Aan mijn wipneus zie je dat ik leergierig ben’. Het figuurtje Kadodder werd door Marc De Bel gecreëerd in opdracht van de schepen van natuur- en groenontwikkeling van de stad Mechelen. Hij wilde het Tivolipark nieuw leven inblazen; Kadodder symboliseert de waarden die het Tivolipark uitdraagt. Kadodder en de bijenkoningin draait rond de avonturen die Kadodder beleeft wanneer hij Apida, de bijenkoningin, terug naar haar bijenvolk probeert te brengen. Talloze pogingen moet hij ondernemen (hij vliegt tegen een vleermuis aan, zijn rechtervleugel laat hem in de steek…) maar gelukkig wordt hij geholpen door verschillende dieren (Kiek de kip, Kapra de geit, Sinus de ezel, en vele andere). Uiteindelijk slagen ze in hun opzet en geraakt Apida weer tot bij haar bije…Lees verder
Kadodder is een vreemd wezentje met vliesvleugels, een dikke staart, een mensengezicht met een wipneus, voelsprieten en geschubde ledematen. Over zichzelf zegt hij onder andere ‘Mijn hoofd heeft de vorm van een hazelnoot’ en ‘Aan mijn wipneus zie je dat ik leergierig ben’. Het figuurtje Kadodder en het parkconcept van Tivoli zijn een creatie van Marijke Meersman voor de stad Mechelen. Hij wilde het Tivolipark nieuw leven inblazen; Kadodder symboliseert de waarden die het Tivolipark uitdraagt. draait rond de avonturen die Kadodder beleeft wanneer hij Apida, de bijenkoningin, terug naar haar bijenvolk probeert te brengen. Talloze pogingen moet hij ondernemen (hij vliegt tegen een vleermuis aan, zijn rechtervleugel laat hem in de steek…) maar gelukkig wordt hij geholpen door verschillende dieren (Kiek de kip, Kapra de geit, Sinus de ezel, en vele andere). Uiteindelijk slagen ze in hun opzet en geraakt Apida weer tot bij haar bijenvolk. Tot haar grote vreugde, want ze moet dringend eitjes…Lees verder
De hoofdpersoon Kadodder in dit fraaie prentenboek is ook de mascotte van kinderboerderij/natuurpark Tivoli in Mechelen (België). Dit natuurwezentje ontmoet een aantal dieren tijdens een tocht waarbij hij een gewonde bijenkoningin terugbrengt naar haar korf om eitjes te leggen. We zien deze dieren (onder andere kippen, een cavia, een konijn, een ezel, een pony en een gans) op de laatste bladzijde allemaal samen om de goede afloop te vieren met honingsnoepjes. Het verhaal is prachtig geïllustreerd in een realistische, maar tegelijkertijd sprookjesachtige stijl. De illustrator heeft duidelijk ruime ervaring met natuurgetrouwe tekeningen: de dieren, met menselijke karaktertrekken, zijn heel herkenbaar maar ook erg grappig. Er zijn veel leuke details te zien, terwijl de pagina's genoeg wit bevatten voor een rustige uitstraling. De gebruikte techniek met o.a. kleurpotlood en waterverf is knap uitgevoerd, de kleuren zacht en warm. Op de schutbladen worden voorin allerlei zogenaamde weetjes …Lees verder

Kadodder en de bijenkoningin

Op een ochtend ontdekken de kippen op de mesthoop een heel raar wezen. Alle dieren op de boerderij zijn nieuwsgierig en komen dichterbij. Het blijkt Kadodder te zijn, een gevleugeld wezentje dat ook op de boerderij woont. Hij heeft Apida, de koningin van de bijen bij zich. Apida is gewond aan haar vleugel. Toen Kadodder haar terug wou brengen naar haar kast, botste hij pardoes tegen een vleermuis aan en kwam zo op de mesthoop terecht. Door de val heeft Kadodder zich nu ook bezeerd en kan hij niet meer vliegen. Met de hulp van alle dieren van de boerderij slaagt Kadodder er uiteindelijk toch in om de koningin veilig terug thuis te brengen.
Het guitige figuurtje op de cover nodigt uit om het boek ter hand te nemen. Spijtig genoeg kan het verhaal me niet bekoren. Ik vind het weinig origineel en niet spannend genoeg geschreven. De tekeningen zijn mooi, levensecht en liefelijk geschilderd maar laten weinig aan de fantasie over.
Kadodder zelf heeft wel dat fantasierijk kantje. H…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia