Boek
Nederlands

Het Brussel syndroom : maakt de Brexit deel uit van een duivels plan?

Marc Buelens (auteur), Raf Vermeiren (auteur)
+1
Het Brussel syndroom : maakt de Brexit deel uit van een duivels plan?
×
Het Brussel syndroom : maakt de Brexit deel uit van een duivels plan? Het Brussel syndroom : maakt de Brexit deel uit van een duivels plan?

Het Brussel syndroom : maakt de Brexit deel uit van een duivels plan?

In de reeks:
Door de ontvoering van zes eurocommisarissen tegelijk zijn een journaliste, een Britse toponderhandelaar en de president van Europa verplicht samen te werken.
Onderwerp
Brexit
Titel
Het Brussel syndroom : maakt de Brexit deel uit van een duivels plan?
Auteur
Marc Buelens Raf Vermeiren
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Het Brussel-syndroom
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2017
287 p.
ISBN
9789089245526 (paperback)

Besprekingen

De hybris van politici

De Brexit-thriller Het Brussel-syndroom was beter geen thriller geweest.

'Maakt de Brexit deel uit van een duivels plan?' Dat is de ondertitel van de thriller Het Brussel-syndroom van Marc Buelens, professor emeritus aan de Vlerick Hogeschool, en zijn schoonzoon Raf Vermeiren, die ooit een zwakke relithriller schreef met theoloog Jürgen Mettepenningen.

Buelens en Vermeiren hebben inzicht in de machinaties van politiek en pers in het centrum van de Europese Unie. Zeker in het begin van het verhaal worden politici, diplomaten en journalisten en hoe ze de crisis die op hen afkomt aanpakken, intelligent beschreven. Waar het in Het Brussel-syndroom (flauwe titel overigens) vooral aan schort, is het verhaal dat zo vergezocht is dat uiteindelijk alle geloofwaardigheid verdwijnt.

Zes eurocommissarissen worden ontvoerd. Politici en pers krijgen dwingende boodschappen waarin de ontvoerders een antwoord eisen op de vage vraag waarom de kiezers elk geloof in de Europese Unie verloren hebben. Ook andere eis…Lees verder

Politieke thriller. Een e-mail met opvallende inhoud wordt gestuurd aan Thomas Van den Broeck, president van Europa, Marie Vaerewyck, Vlaams Europa-journaliste, en David Fox Cabane, Brits toponderhandelaar. Zij moeten de geloofwaardigheid van de EU herstellen; anders zal Europa in haar hart worden getroffen. De drie moeten wel gaan samenwerken als zes eurocommissarissen gelijktijdig worden ontvoerd. De samenzweerders zijn echter niet van plan om de eurocommissarissen te vermoorden, zij geven er de voorkeur aan om hen één voor één vrij te laten, nadat hun intieme geheimen zijn onthuld. Politieke moord dus in plaats van echte. Spilfiguur in het complot is de Engelse Brexit-voorstandster Karen McGillen. Geleidelijk aan wordt duidelijker wie achter het complot zit dat bedoeld is om Europa te laten imploderen. Hierbij blijkt Karens dochter Zoë een onverwachte rol te spelen. Vlot geschreven, speelt in op de actualiteit, maar onwaarschijnlijke plot. Weinig actie en weinig spanning. Toch wil …Lees verder