Boek
Nederlands

De Bleekweide : anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren

Lut Celie (auteur), Marijke Libert (auteur)
+1
De Bleekweide : anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren
×
De Bleekweide : anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren De Bleekweide : anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren

De Bleekweide : anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren

Lut Celie beschrijft haar ervaringen als psychotherapeut in De Bleekweide, waar ze kinderen en jongeren met emotionele problemen behandelt. Ze pleit ervoor om hen niet meteen te stigmatiseren, maar onbevangen naar hen te luisteren en hen de ruimte te geven om hun verdriet te uiten. Boek naar aanleiding van de gelijknamige televisieserie.
Titel
De Bleekweide : anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren
Auteur
Lut Celie Marijke Libert
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2013
238 p.
Aantekening
Uitgebreide uitgave van Luister nu eens naar mij!
ISBN
9789461311467 (paperback)

Besprekingen

In dit boek bundelt de Vlaamse psychotherapeute Lut Celie verhalen over een aantal kinderen en jongeren die ze in haar praktijk heeft behandeld. Zo lezen we onder andere over enkele kinderen met woedeaanvallen, een jongen die liever dood zou willen zijn, een meisje met anorexia dat van haar vader steeds weer leugens vernam over haar moeder, een meisje dat in haar arm krast om aandacht te krijgen van haar vader, die een kind heeft met een tweede vrouw etc. De verhalen werden onderverdeeld in acht thematische hoofdstukken, met titels als 'zorg dragen', 'het emotionele vat', 'het liefdevolle nest' en 'de twee stoelen'. De kinderen en jongeren uit de verhalen zijn telkens weer op zoek naar aandacht, maar helaas zijn de signalen die ze geven niet altijd even duidelijk voor volwassenen. Vaak blijkt dan ook dat de kinderen veel kwetsbaarder zijn dan ze laten blijken. De verhalen doen de lezer niet alleen inzien dat het niet gemakkelijk is om 'echt' te luisteren naar kinderen en jongeren, ze …Lees verder

Over Lut Celie

Lut Celie (Gent, 20 maart 1958) is een Belgische psychotherapeute en schrijfster.

Opleiding en carrière

Celie studeerde verpleegkunde alvorens ze aan de opleiding integratieve psychotherapie begon te Gent. Hierbij specialiseerde ze zich in verlies en trauma.

In 1991 richtte ze in het UZ Gent het "koesterproject" op, waarbij kankerpatiënten thuisbegeleiding krijgen. In 1998 begon ze een privépraktijk psychotherapie te Gent. Later, in 2009, richtte ze de vzw "De Bleekweide" op in het Groot Begijnhof te Gent. In het voorjaar van 2013 kwam een documentairereeks over het centrum op de zender Eén, die kritiek kreeg van de Belgische Federatie van Psychologen.

Publicaties