Boek
Nederlands

Brussel : de stad waar ik van hou

Luckas Vander Taelen (auteur), Guido Fonteyn (geïnterviewde), Marc Didden (geïnterviewde)
Persoonlijke visie van een inwoner op de Belgische hoofdstad, haar bevolking en samenleving, de stadsontwikkeling en enkele markante Brusselaars.
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2019
223 p.
ISBN
9789089247889 (paperback)

Besprekingen

Net als de grote Nederlandse steden is Brussel een multiculturele en -etnische stad, waar de meeste bewoners er niet geboren zijn. De Vlaming Vander Taelen ging op zoek naar het eigene van de Belgische hoofdstad, die Vlaams van origine is, maar wordt beheerst door de Franstaligen. Hij vestigde zich er veertig jaar geleden en heeft de stad zien veranderen. Naast veel nieuw- en verbouw is ook de samenstelling van de bevolking zeer sterk gewijzigd: minder Belgische zaken en meer Afrikaanse en Aziatische etablissementen. Niet zonder emotie vertelt hij over zijn stad naar aanleiding van zijn wandel- en fietstochten, waarbij hij van alles aan de orde stelt: van het Centraal Station, de wijken Schaarbeek en Vorst, de aanslagen en de veiligheid, de tegenstellingen tussen links en islamitisch rechts tot de voormalige joodse wijk in de Marollen en de weinig planmatige en soms bizarre stedenbouw. Tussendoor bespreekt hij bekende Brusselaars, zoals Geert Van Istendael en Dirk De Caluwé. Het boek …Lees verder

Over Luckas Vander Taelen

Luckas Frans Maria Vander Taelen (Aalst, 21 januari 1958) is een Belgisch acteur, journalist, politicus, reportagemaker en zanger uit Vlaanderen.

Biografie

Van opleiding is hij historicus. Hij werd in 1982 bekend als zanger van de newwaveband Lavvi Ebbel.

Vervolgens werkte hij tot 1999 als journalist en reportagemaker. Gedurende drie jaar was hij medewerker van het RTBF-programma "Strip-Tease". Voor VTM maakte hij "De Laatste Getuigen", een film in vijf delen over de Duitse concentratiekampen.

Van 1999 tot 2002 was hij Europees Parlementslid voor het toenmalige Agalev. Daarna was hij van 2002 tot 2005 intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ook werd hij docent aan de Brusselse filmschool RITCS en aan de Erasmushogeschool in datzelfde Brussel. Van december 2006 tot juni 2009 was Vander Taelen schepen voor Groen! in Vorst. Eerder zetelde hij van 1999 tot 2000 in de gemeenteraad van Elsene.

Bij de rechtstree…Lees verder op Wikipedia

Suggesties