Boek
Nederlands

De vuurvlek

Liselott Willén (auteur)
+1
De vuurvlek
×
De vuurvlek De vuurvlek

De vuurvlek

Liselott Willén (auteur)
Genre:
Als bij een toneelstukje onbedoeld een slachtoffer valt, is een groep jong volwassen Zweden op elkaar aangewezen.
Titel
De vuurvlek
Auteur
Liselott Willén
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Eldsmarket
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2006
278 p.
ISBN
90-414-0918-1

Besprekingen

Gevoeligheden, en de wijze waarop jonge mensen hun omgeving aftasten en experimenteren in hun relatie met de anderen, leiden tot een tragisch voorval en een onverwerkt verleden in De vuurvlek, een knappe psychologische thriller die veel meer biedt dan de modale portie spanning en geweld.

De intrige wordt vnl. verteld vanuit het standpunt van het vrouwelijke hoofdpersonage Linn, een jonge vrouw die met haar man Nikos, een muzikant van Griekse origine, een flat bewoont in een voorstad van Stockholm. Op een avond ontmoet Linn haar jeugdvriend Carl, die eveneens betrokken was bij het rollenspel van Linn en haar schoolvrienden waarbij een acteur om het leven kwam. Het voorval staat symbool voor de overgang van een zorgeloze en onbeteugelde jeugd naar volwassenheid en verantwoordelijkheid, of sterker nog: van droom naar realiteit. Ook in Liselott Willéns debuut Steen voor steen (Anthos, 2004) was die relatie tussen verbeelding en werkelijkheid sterk aanwezig.

In …Lees verder
Bij toeval ontmoet Linn een oude jeugdvriend waardoor de herinneringen aan het groepje waar zij mee optrok weer bovenkomen. Uit verveling verzonnen zij toneelstukjes die zij in de werkelijke wereld uitvoerden met mensen die geen idee hadden dat het gespeeld werd. Op deze wijze zochten zij hun grenzen op. Maar dan gaat het fout, valt er een dode en is de groep op elkaar aangewezen. Zweedse roman (zeker geen thriller zoals wordt gesuggereerd) die laat zien hoe groepsdynamiek kan leiden tot onderlinge machtsstrijd. Door de wijze van vertellen (een kil overkomende ik-figuur, korte zinnen, weinig warmte voor elkaar) komt het verhaal dat wordt verteld door de ik-figuur, wisselend vanuit de standpunten van de groepsleden, nooit echt op gang en raakt de doelgroep, volwassen lezers die houden van een psychologisch verhaal, nauwelijks betrokken. Op de voorkaft staart een eenzame vrouw over de leegte van de zee. Kleine druk.