Boek
Nederlands

Blond

Kolet Janssen (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Daisy wordt achtervolgd door een buitenaards wezen dat uit is op haar lange blonde haar.
Onderwerp
Mysteries
Extra onderwerp
Makkelijk lezen, Taalpunt, griezelen
Titel
Blond
Auteur
Kolet Janssen
Taal
Nederlands
Editie
3e herz. dr.
Uitgever
Averbode: Averbode, 2008
68 p.
ISBN
9789031718665

Besprekingen


Dit boek behoort tot de negen speciale verhalen van de Fahrenheitreeks, uitgegeven door Averbode. De dunne boekjes ogen als een reeks Engelse simplified readers. De eigentijdse covers trekken de aandacht, maar de titels voorspellen weinig inhoudelijke verrassingen.

De hausse rond blonde meisjes en het succes van griezelverhalen werden in dit boek gemixt tot een onzinnig, lachwekkend science-fictionachtig verhaaltje dat zelfs structureel en taalkundig een vluggertje lijkt.
[Jet Marchau]
Daisy wordt achtervolgd door een enge man met zes vingers aan elke hand. Hij blijkt deel uit te maken van een groep buitenaardse wezens die op haar mooie blonde haar uit zijn. Kort sciencefiction-verhaal dat de gebruikelijke ingrediënten (vliegende schotels, boosaardige ‘aliens’, enge proeven) combineert met de beschrijving van een alledaags tienerleven. Het gegeven dat buitenaardse wezens een reis van duizenden lichtjaren afleggen om blondines te ontvoeren, komt nogal onzinnig over. De uitwerking verloopt geheel via de lijnen van standaard sciencefiction-film: de goeden overwinnen en de slechte aliens delven het onderspit. Ook de personages bieden weinig verrassingen: ze gedragen zich precies zoals tieners zich ‘horen’ te gedragen. Het boekje is uitgebracht in een serie voor 15-plussers. Men kan zich echter afvragen of 15-jarigen niet een wat uitdagender, gecompliceerder en subtieler uitgevoerd verhaal aan zouden kunnen. Kleine pocket-uitgave met achterin een overzicht van alle ander…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op d…Lees verder op Wikipedia