Makkelijk lezen
Nederlands

Besprekingen

Een veel geprezen, in allerlei talen vertaalde en verfilmde novelle, herschreven in verkorte vorm en in eenvoudige taal. Een ik-verhaal van een Joods jongetje, dat met zijn ouders in een concentratiekamp zit en als enige overlevende van het gezin terugkeert. De bewerkster heeft de hachelijke opdracht om van het origineel een gemakkelijk leesbaar verhaal te schrijven, in essentie weten te raken. In directe en korte zinnen in de tegenwoordige tijd weet zij het verhaal opnieuw te vertellen. Gevoelige en wezenlijke nuances blijven terugkerende aandoenlijke herhalingen, die daardoor kunnen gaan irriteren. De verhaallijn verloopt op een aantal plaatsen hortend, dan wel springerig, zodat men de draad kwijt kan raken. De verklarende woordenlijst is erg summier: de begrippen lijkvergiftiging en besmettelijke ziekten hadden zeker opgenomen moeten worden. Gedrukt in een overzichtelijke bladspiegel en in een schreefloze letter. Leesniveau naar het ERK: A2-B1. Ook geschikt voor jongeren vanaf ca. …Lees verder

Over Jona Oberski

Jona Oberski (Amsterdam, 20 maart 1938) is een Nederlands kernfysicus en schrijver van Joodse afkomst. Hij is vooral beroemd om zijn autobiografische boek Kinderjaren waarin hij vertelt over zijn tijd als kind in een concentratiekamp.

Levensloop

Zijn ouders zijn een paar jaar voor de Tweede Wereldoorlog van Duitsland naar Nederland gevlucht. Maar ook in Nederland brak de oorlog uit en er was geen andere weg meer mogelijk dan die van al die vele andere joodse gezinnen; via kamp Westerbork naar Bergen-Belsen. Jona overleefde de oorlog maar zijn beide ouders stierven, waarna hij in een pleeggezin werd geplaatst. Aan dit pleeggezin heeft hij zijn eerste boek, Kinderjaren, opgedragen:

Aan mijn pleegouders
die heel wat met me hadden
uit te staan.
Amsterdam, 19 november 1977, 19.00 uur.

Na de oorlog ging hij studeren en specialiseerde hij zich als kernfysicus. O…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek