Boek Nederlands

De aanklacht

John Grisham (auteur), Hugo Kuipers (vertaler)

De aanklacht

John Grisham (auteur), Hugo Kuipers (vertaler)
Een bedrijf wordt door een lagere rechtbank in Mississippi veroordeeld wegens het illegaal dumpen van chemisch afval. De onderneming gaat in hoger beroep en tracht koste wat kost voor elkaar te krijgen dat een bepaalde rechter niet in het gerechtshof zal zitten.
Titel
De aanklacht
Auteur
John Grisham
Vertaler
Hugo Kuipers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The appeal
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2008
335 p.
ISBN
9789022989845 9789022989852

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels
Luisterboek: Nederlands

Besprekingen

Vanaf De jury, zijn debuut uit 1989, staat John Grisham met elk nieuw boek meteen in de top van de internationale bestsellerslijsten. Zijn maatschappijkritische instelling (hij is als Amerikaans staatsburger merkbaar een aanhanger van de Democraten), zijn grote kennis op het gebied van advocatuur en rechtssysteem, en de doorwrochte, goed gedocumenteerde intriges, maken dat zijn verhalen ? ondersteund door een aantal succesvolle verfilmingen ? gretig aftrek vinden. Niet voor niets wordt hij, samen met zijn landgenoot Scott Turow, als de belangrijkste vertegenwoordiger van de legal thriller gezien. Maar ondanks de vele loftuitingen voor zijn werk is er ook kritiek mogelijk, die de laatste tijd vaker wordt gehoord. Zo is er een duidelijk verschil merkbaar tussen de eerste en de recentste publicaties wat betreft de verhouding tussen verhaal (-structuur, -personages) en feitelijke informatie. De balans tussen fictie en non-fictie is duidelijk verschoven in de richting van het…Lees verder
Een chemisch bedrijf wordt door de jury van een lagere rechtbank in Mississippi veroordeeld wegens het illegaal dumpen van gevaarlijk afval en een uitbraak van kanker in een klein stadje. Het bedrijf gaat in hoger beroep en tracht koste wat kost voor elkaar te krijgen dat een bepaalde rechter niet in het gerechtshof zal zitten. In het diepste geheim wordt een van de voornaamste aandeelhouders ingeschakeld, die een campagne van omkoping en financiële intriges op touw zet. Hij denkt een zetel in het hooggerechtshof te kunnen kopen. Zestiende legal thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur (1955), maar niet zijn beste: het duurt nogal lang voordat er zich enige spanning ontwikkelt en de hoofdpersonen blijven tamelijk onuitgewerkt. Gebonden, kleine druk.