Boek
Nederlands

Zo hadden we het niet bedoeld : hoe de Bulgarenfraude uitgroeide tot de toeslagenaffaire

Jesse Frederik (auteur)
+1
Zo hadden we het niet bedoeld : hoe de Bulgarenfraude uitgroeide tot de toeslagenaffaire
×
Zo hadden we het niet bedoeld : hoe de Bulgarenfraude uitgroeide tot de toeslagenaffaire Zo hadden we het niet bedoeld : hoe de Bulgarenfraude uitgroeide tot de toeslagenaffaire

Zo hadden we het niet bedoeld : hoe de Bulgarenfraude uitgroeide tot de toeslagenaffaire

Journalistieke reconstructie van de toeslagenaffaire die het einde van het kabinet Rutte-III veroorzaakte, en van de machinaties er achter.
Titel
Zo hadden we het niet bedoeld : hoe de Bulgarenfraude uitgroeide tot de toeslagenaffaire
Auteur
Jesse Frederik
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Correspondent, 2021
392 p.
ISBN
9789083078915 (paperback)

Besprekingen

Bij een uitgave van journalistiek platform De Correspondent weet je bijna zeker dat er tegen heilige huisjes aangeschopt wordt. Dat is dan ook het geval bij dit boek van onderzoeksjournalist Jesse Frederik. Het is een diepgravende reconstructie van de inmiddels beruchte toeslagenaffaire. De auteur begint z’n verhaal in 2013, met de zogenoemde Bulgarenfraude. Hij schetst een levensecht beeld van wat er sindsdien allemaal is gebeurd. Maar hij legt ook de machinaties bloot die achter deze werkelijkheid schuilgaan. Niet direct zichtbaar voor het oog, maar nu op adembenemende wijze verteld. Hij brengt tot in detail de keten van oorzaken en gevolgen in kaart. Het boek leest vlot weg als een spannende detective, waarbij uiteindelijk iederéén medeschuldig blijkt aan de tragedie. Zoals Frederik het groepsdenken rondom politieke schandalen ontrafelt, is knap. Met vermelding van bronnen in eindnoten. Uitstekend boek; voor een flinke lezerskring.

Over Jesse Frederik

Jesse Frederik (1989) is een Nederlandse onderzoeksjournalist en economieredacteur.

Biografie

Na het behalen van het havo-diploma in 2006 studeerde Frederik korte tijd pedagogiek, de lerarenopleiding geschiedenis en wijsbegeerte. Vanaf 2011 werkte hij als autodidact voor Follow the Money en schreef Frederik vaak over de financiële schandalen en deed onderzoek naar de achtergronden ervan. Bij Follow the Money schreef hij samen met Eric Smit een artikel Derivatendrama dat gepubliceerd werd in de Volkskrant. Het artikel werd in maart 2013 bekroond met journalistenprijs De Tegel in de categorie 'Achtergrond". Sinds 2013 schrijft hij een economie-column voor De Groene Amsterdammer. Eind 2014 vertrok hij naar De Correspondent. Samen met Rutger Bregman maakt Frederik sinds 28 mei 2016 de podcast De Rudi & Freddie Show voor De Correspondent.

In 2015 schreef hij samen met Rutger Bregman het essay voor de Maand van …Lees verder op Wikipedia