Boek
Nederlands
Visie op de grote maatschappelijke en economische veranderingen in Nederland en op een nieuwe ruimtelijke indeling, en hoe daarmee om te gaan.
Titel
Omarm de chaos
Auteur
Jan Rotmans Mischa Verheijden
Taal
Nederlands
Uitgever
Breda: De Geus, 2022
301 p.
ISBN
9789044546538 (paperback)

Besprekingen

Dit boek geeft in begrijpelijke taal grip op het continue, steeds indringender proces van veranderingen. Hoe veranderingen ontstaan, zich ontwikkelen en hoe mee om te gaan. De auteur, hoogleraar transitie en duurzaamheid (meer dan tweehonderd publicaties waaronder de bestsellers 'Omwenteling' (2017) en 'Verandering van tijdperk' (2014)*), was een van de oprichters van Urgenda, waarmee hij van onze regering klimaat- en milieumaatregelen afdwong. Hier analyseert hij hoe veranderingen ontstaan en zich ontwikkelen, en hoe wij veranderen van tijdperk: een nieuwe maatschappelijke ordening, een ander fundament voor een nieuwe economie, en een verschuiving naar innovatieve en transformatieve macht. Het boek vormt een zeer nuttige gebruiksaanwijzing hoe veranderingen te doorstaan, maar ook om ze richting te geven door de chaos juist te omarmen. Hij schenkt aandacht aan de rol van de overheid en het bedrijfsleven. Daarnaast als praktijkgeval ook een toekomstvisie op Nederland in een tijd van ee…Lees verder

Over Jan Rotmans

CC BY 3.0 - Foto van/door MeJudice

Jan Rotmans (Rotterdam, 29 maart 1961) is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij publiceerde meer dan tweehonderd maal (waarvan twintig boeken) over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen. Hij is oprichter van ICIS, Drift, Urgenda (met Marjan Minnesma) en Nederland Kantelt.

Na zijn studie toegepaste wiskunde aan de TU Delft, startte hij in 1986 bij het RIVM zijn promotieonderzoek, en promoveerde in 1990 op het IMAGE model van klimaatverandering. In 1992 werd Rotmans de jongste hoogleraar van Nederland, aan de Universiteit van Maastricht. Van 1995 tot 1997 werkte hij bij de Verenigde Naties in New York.

In 1997 richtte hij ICIS op, het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ook wel International Centre for Integrative Studies genoemd).

Sinds 2004 is hij hoogleraar "transitiekunde" aan de Erasmus Universiteit. In datzelfde jaar richtte hij DRIFT op, het Dutch Research I…Lees verder op Wikipedia