Boek
Nederlands

Haperende hersenen

Iris Sommer (auteur), Dick Swaab (inleider), Hersenstichting (medewerker)
Voorlichting over de negen belangrijkste hersenaandoeningen met informatie voor patie͏̈nten en hun familie.
Titel
Haperende hersenen
Auteur
Iris Sommer
Inleider
Dick Swaab
Medewerker
Hersenstichting
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2015
367 p. : ill.
ISBN
9789460030581 (paperback)

Besprekingen

Het is weinigen gegeven moeilijke onderwerpen zo beknopt en toch compleet en zeer leesbaar te presenteren als Sommer. Eerder in 'Stemmen horen' (2011)* over psychosen en nu over belangrijke hersenaandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, Huntington, MS, tics, schizofrenie, bipolaire en dwangstoornis en niet-aangeboren hersenletsel. Allemaal neuropsychiatrische aandoeningen met deels gemeenschappelijke symptomen, oorzaak, biochemie, genetica en therapie. Als jonge hoogleraar psychiatrie (Utrecht) schrijft zij niet alleen voor patiënten en hun familie, maar voor alle in het afwijkende brein geïnteresseerden. Aan de hand van negen levensverhalen met uitstapjes in de neurologische achtergronden. Zeer up-to-date en met een positieve toekomstverwachting. Met een voorwoord van Dick Swaab. In de recente massa breinboeken steekt deze uitgave er als opvallende top bovenuit. Met een uitgebreide literatuuropgave.

Over Iris Sommer

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Universiteit van Nederland

Iris Sommer (Roermond, 31 augustus 1970) is een Nederlands psychiater, schrijver en hoogleraar psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar onderzoek naar hallucinaties werd in 2016/17 uitverkoren als publieksonderzoek van het jaar.

Opleiding

Sommer deed in 1987 eindexamen aan de Lyceumafdeling van het Bisschoppelijk College Schöndeln te Roermond. Ze studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar zij haar mastersgraad in 1997 cum laude behaalde. Sommer deed onderzoek naar het taalsysteem bij mensen met psychotische stoornissen aan de universiteit Utrecht en promoveerde in januari 2004 cum laude bij prof. dr. René Kahn met een proefschrift getiteld Lateralization in Schizophrenia. Zij liet zien dat als mensen met schizofrenie stemmen horen de taalgebieden van de rechterhersenhelft actief zijn. Met name is dat volgens haar het gebied van Broca. In de linkerhersenhelft is gelijktijdig h…Lees verder op Wikipedia