Boek Nederlands

De vijfde vrouw : misdaadroman

Henning Mankell (auteur)

De vijfde vrouw : misdaadroman

Henning Mankell (auteur)
Drie oude mannen worden op een afschuwelijke wijze het slachtoffer van bijna rituele moorden; tijdens het onderzoek doet inspecteur Wallander verrassende ontdekkingen.
Titel
De vijfde vrouw : misdaadroman
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den femte kvinnan
Uitgever
Breda: De Geus, 2001
590 p.
ISBN
90-5226-815-0

Besprekingen

De vijfde vrouw is meteen ook het vijfde spannende boek op rij van de 'Inspecteur Wallander'-serie. De intrige gaat van start in Noord-Afrika, waar vier nonnen en een onbekende vrouw met doorgesneden kelen worden teruggevonden, waarna het verhaal honderdtachtig graden zwenkt en we in Zweden belanden. Inspecteur Kurt Wallander is net terug van een vakantie die hij samen met zijn oude vader heeft doorgebracht in Rome. De dagelijkse routine van autodiefstallen en inbreken neemt hem weer geheel in beslag, tot hij geconfronteerd wordt met de bijzonder gewelddadige dood van ene Holger Erikson, een rijkaard die op zijn afgelegen domein wordt aangetroffen, gespietst op negen bamboepalen. Omtrent de motieven tast Wallander in het duister, en het is wachten op een volgende slachtoffer tot de elementen zich aan elkaar rijgen en een vermoeden ontstaat omtrent de identiteit van de dader.

Wie denkt dat deze roman niets meer om het lijf heeft dan modale thrilleringrediënten rond seriem…Lees verder
Deze vijfde roman in de 'Inspecteur Wallander-reeeks' is beslist een van de beste van de Zweedse schrijver (1948). De opnieuw door privéproblemen geteisterde Kurt Wallander weet de verbinding te leggen tussen de brutale moord op vier Franse religieuzen en een Zweedse toeriste in Algiers in 1993 en de bijzonder gruwelijke, bijna rituele moorden op drie oude mannen in Zuid-Zweden ruim een jaar later. Waarom worden schijnbaar onschuldige burgers op een dergelijk sadistische wijze om het leven gebracht? Weer stelt Wallander zichzelf en en zijn lezers ongemakkelijke vragen, zoals over het geweld in de verhouding tussen mannen en vrouwen en over de waarde van de fundamenten van onze samenleving. Mankell schept de beklemmende sfeer van een genadeloze wraak, waarin de adembenemende spanning de lezer noopt de lijvige roman in een ruk uit te lezen! Paperback, kleine druk.