Noora's dwaling : roman

Gie Bogaert (auteur)
Titel
Noora's dwaling : roman
Auteur
Gie Bogaert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
190 p.
ISBN
9789085424246 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Nadat haar zoontje is verdronken in de vijver van het Antwerpse stadspark, verdwijnt Noora spoorloos. Vier dagen later wordt ze teruggevonden, maar ze herinnert zich niets van wat er gebeurd is. Sterker nog, ze weet zelfs niet meer wie ze is. Een psychiater raadt familie en vrienden aan om Noora brieven te sturen waarin ze herinneringen ophalen, in de hoop dat haar geheugen zo weer terugkomt. In deze brieven ontmoeten we een vrouw die altijd een raadsel is geweest, zelfs voor de mensen het dichtst bij haar. Nu moet ze dat misschien voor altijd blijven.
De opdringerigheid van de straathonden tijdens een reis naar Lissabon. Het Noord-Engelse accent van een silhouetknipper op de Meir. De brieven aan Noora bevatten veel losse herinneringen, associatief aan elkaar geregen. Meer dan eens vraag je je af waarom ze daar staan, wat ze bijdragen tot het verhaal. Maar dat is natuurlijk precies waar het in Noora’s dwaling om gaat: wat betekenen herinneringen nog wanneer je ze deelt me…Lees verder
Noora Berger is na het overlijden van haar zoon Beau vier dagen spoorloos. Als ze terugkomt, lijdt ze aan geheugenverlies, waarvan ze moeizaam herstelt. Naasten schrijven haar daarom vertrouwelijke brieven waarin zij Noora proberen te bereiken, en zo de verloren herinneringen op te roepen. Door deze verhalen ontstaat een beeld van de hoofdpersoon als een grillige ongrijpbare vrouw. Er ontstaan ook vragen over haar eigen betrokkenheid bij het overlijden van haar zoon. De wisselende perspectieven scheppen een rijk gekleurd verhaal waarin Noora's karakter secuur wordt uitgewerkt. Een mooi geschetst psychologisch portret, waarvan het taalgebruik soms bijna poëtisch is. Opvallend is de foto van de vrouw op de voorkant van het boek, waarvan het gezicht blanco is gemaakt. Normale druk.

Over Gie Bogaert

Gie Bogaert (1958) is een Vlaams schrijver. In 1987 debuteerde hij met de verhalenbundel Klein Berlijns drama. Drie jaar later volgde zijn eerste roman Wat kwaad doen de tovenaars.

Zeven jaar lang werkte Gie Bogaert als columnist voor de cultuurzender Klara, Radio 1 en de tijdschriften ‘Kunst & Cultuur’ en ‘Het Kunstenpaleis.’ Met Kristien Hemmerechts, Walter van den Broeck, Bart Moeyaert, Robert Long en René Appel schreef hij de IKON/VRT-tv-filmreeks Over de liefde.

Gie Bogaert is germanist en werkt onder meer als docent proza aan de SchrijversAcademie te Antwerpen. Liefde, verlies en eenzaamheid zijn de centrale thema’s in zijn werk.

Hij was tot en met 2020 verbonden als voltijds leraar aan het Sint-Gabriëlcollege te Boechout.

Bibliografie

  • Klein Berlijns drama (1987)
  • Wat kwaad doet de tovenaars (1990)
  • Keizer Doede (1992)
  • Wat we met de liefde doen (1995)
  • De lie…Lees verder op Wikipedia