Boek
Nederlands

Het verstrooide brein : ADD begrijpen en helen

Gabor Maté (auteur)
+1
Het verstrooide brein : ADD begrijpen en helen
×
Het verstrooide brein : ADD begrijpen en helen Het verstrooide brein : ADD begrijpen en helen

Het verstrooide brein : ADD begrijpen en helen

Beschrijving van een nieuwe visie op het ontstaan en de behandelwijze van de aandachtstekortstoornis ADD (Attention Deficit Disorder).
Onderwerp
ADHD
Titel
Het verstrooide brein : ADD begrijpen en helen
Auteur
Gabor Maté
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Scattered minds : the origins and healing of attention deficit disorder
Uitgever
Utrecht: AnkhHermes, © 2021
319 p. : ill.
ISBN
9789020218404 (paperback)

Besprekingen

De Hongaars-Canadese neuroloog en psychiater Gabor Maté (zelf met ADD), die via zijn eigen praktijk veel ervaring heeft opgedaan met de verslavingszorg, trauma en mentale aandoeningen, heeft een geheel nieuwe eigen visie op ADD ontwikkeld, waaraan hij via deze optimistische, hoopvolle publicatie bekendheid wil geven. Van grote betekenis is dat in deze omvangrijke publicatie de mythe van de aandachtstekortstoornis ADD als genetisch gebaseerd ontkracht wordt. Hierdoor kunnen kinderen en volwassenen anders dan we gewend zijn benaderd worden en wordt er juist accent gelegd op de positieve uitdagingen van ADD. Deze aandoening wordt hier beschouwd als een omkeerbare beperking, een ontwikkelingsachterstand. Tevens zeer interessant voor hen die meer willen weten over hoe ervaringen in de kindertijd de biologie en psychologie van het menselijk brein vormen. Veel tips en technieken ter verbetering en noten per hoofdstuk. Een uitermate belangrijke, goed geschreven publicatie vanwege het doorbrek…Lees verder

Over Gabor Maté

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gabor Gastonyi

Gabor Maté (Boedapest, 6 januari 1944) is een Hongaars-Canadese arts. Als voormalige huisarts is hij bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling en trauma's bij kinderen en de mogelijke levenslange gevolgen die ze met zich meebrengen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, waaronder auto-immuunziekten, kanker, ADHD verslavingen en een breed scala aan andere aandoeningen.

Maté's benadering van verslaving focust op het trauma dat patiënten oplopen en probeert dit onder handen te nemen tijdens hun herstel. In zijn boek In the Realm of Hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction bespreekt Maté de soorten trauma's waaraan mensen met een verslaving kunnen lijden en hoe dit hun besluitvorming op latere leeftijd beïnvloedt.

Hij gelooft in het verband tussen de mentale en fysieke gezondheid en heeft vier boeken geschreven over onderwerpen die gaan van ADHD en stress tot ontwikkelingspsychologie en verslaving. Daarnaast was hij een vaste columnist voor …Lees verder op Wikipedia