Boek Nederlands

Hier zijn ze weer Aap en Beer

Frans Lasès (auteur), Sylvia Weve (illustrator)

Hier zijn ze weer Aap en Beer

Frans Lasès (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Verhaaltjes over Aap en Beer die vreemde post krijgen, naar de speeltuin willen en muziek maken. Voorlezen vanaf ca. 3,5 jaar.
Onderwerp
Apen Beren
Titel
Hier zijn ze weer Aap en Beer
Auteur
Frans Lasès
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
39 p. : ill.
ISBN
9789085680734

Besprekingen

Aap en Beer maken allerlei dingen mee in en om huis. Ze doen 'doen alsof'-spelletjes, maken muziek met spullen uit de keuken en spelen winkeltje of doktertje. Hun levenslustige aard maakt Aap en Beer onweerstaanbaar. Ze spelen vol overgave, "tot ze trillende benen krijgen" en moeten uitpuffen op de bank. Die volledige overgave aan het spel spreekt jonge kinderen natuurlijk bijzonder aan.

Het vierkante boek oogt heel aantrekkelijk. Op iedere linkerbladzijde staat een mooie, vrolijke tekening van Sylvia Weve. De tekeningen bestaan uit matte kleurvlakken, meestal niet omlijnd. Tegen de kleurige achtergronden zien we de zwarte en bruine figuurtjes van Aap en Beer. Weve vertelt over haar werk dat ze met zo weinig mogelijk middelen zoveel mogelijk wil zeggen. De geabstraheerde tekeningen in deze bundel vormen een mooi voorbeeld van dat streven. Elke illustratie toont een met vaart en zwier getekende situatie uit het verhaal. Deze manier van tekenen geeft uitdrukking aan de vitalitei…Lees verder
Mooi verzorgde bundel met achttien verhalen, die oogt als een vierkant prentenboek. De titel doet vermoeden dat het hier om een vervolgdeel gaat, wat echter niet zo is. Elk verhaaltje eindigt met 'Dag Aap en Beer, tot de volgende keer', zodat, als het boek weer ter hand wordt genomen, de titel heel toepasselijk is. Steeds staat links een paginagrote plaat in sprekende kleuren met de stilistische figuren van Aap en Beer. De afgeronde, in twee kolommen gedrukte verhaaltjes beslaan steeds de rechterpagina. De onderwerpen zijn divers (speeltuin, post, taxi spelen, muziek), altijd dicht bij de belevingswereld van de doelgroep. De auteur is bekend van zijn programma's voor VPRO's Villa Achterwerk. De illustratrice won met 'Kip en ei'* een Vlag en Wimpel vanuit de Penseeljury 2007. Met opvallend omslag in overwegend heldere blauw- en rozetinten. Vanaf ca. 3,5 jaar.

Hier zijn ze weer Aap en Beer

Aap en Beer zijn twee vrienden. Ze worden menselijk voorgesteld en beleven samen allerlei avonturen. Ze spelen winkeltje, doen een wedstrijdje, eten buiten, plukken appels, ... De schrijver vertelt achttien herkenbare en eenvoudige verhaaltjes. De lay-out is eenvoudig en telkens hetzelfde; een verhaal van één pagina met daarnaast een paginagrote prent. De tekeningen zijn kleurrijk maar er is weinig expressie op de gezichten. De uitdrukking is meestal hetzelfde. De figuren lijken geschilderd met pastelverf. Elk verhaaltje eindigt op dezelfde manier: Dag Aap en Beer tot de volgende keer. Deze herhaling maakt het voorlezen prettig. De verhaaltjes zelf mochten iets pittiger zijn. Ze doen me denken aan Jip en Janneke, maar bereiken dat niveau niet. Naarmate het boek vordert, krijgen de verhaaltjes minder inhoud. Ik denk niet dat ze kleuters kunnen blijven boeien. De taal is heel eenvoudig met veel dialogen. Soms met een beetje humor zoals op p. 23: Beer is blij dat ze niet langer voor a…Lees verder