Makkelijk lezen
Nederlands

Haat Kwadraat

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Michael en Katleen (ik-figuren) zijn een tweeling, maar ze kunnen elkaar niet uitstaan. Broer en zus besluiten dat ze een scheiding willen. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Broers en zussen, Ruzie
Titel
Haat Kwadraat
Auteur
Floortje Zwigtman
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Altiora, 2007
77 p.
ISBN
9789031725106

Besprekingen

Michael en Katleen (ik-figuren) zijn een tweeling, maar ze kunnen elkaar niet uitstaan. Elke dag hebben ze ruzie. De ergernis groeit uit tot woede, de woede tot regelrechte haat, tot ze een enorme uitbarsting hebben. Broer en zus besluiten dat ze een scheiding willen. Maar kan dat wel als je broer en zus bent? Een goedgeschreven, origineel en humoristisch verhaal, waarin Katleen en Michael om beurten vertellen wat ze zo irritant aan elkaar vinden en welke streken ze bij elkaar hebben uitgehaald. Deze verteltechniek maakt het verhaal zeer levendig en zorgt er bovendien voor dat je voor beide personages sympathie voelt. De hilarische en scherpe formuleringen maken het tot een boek dat je niet snel vergeet. De auteur schreef onder meer de bekroonde jeugdromans 'Wolfsroedel' (Gouden Uil en Zilveren Zoen 2003) en 'Schijnbewegingen' (Gouden Uil en Gouden Zoen 2006)*. Deel uit de reeks Fahrenheit 451**, een reeks die zich richt tot jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs. Met hun bepe…Lees verder

Over Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman, pseudoniem van Andrea Oostdijk (Terneuzen, 13 november 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze heeft de pabo in Middelburg gevolgd en verschillende jaren voor de klas gestaan. Zwigtman staat er om bekend dat ze moeilijke onderwerpen en taboes niet uit de weg gaat; haar boeken geven een beklemmend beeld van de mens, waarbij geweld, martelingen, moord en seks dikwijls onderdeel van het verhaal zijn.

Carrière

Ze debuteerde in 2001 met het boek Spelregels, dat zich afspeelt in de middeleeuwen. Voor Wolfsroedel (2002) won ze twee prijzen voor kinderboeken, de Gouden Uil (tot 2016 de Fintro Literatuurprijs) en een Zilveren Zoen.

Haar boek Schijnbewegingen (2005) beschrijft het leven en de avonturen van de jonge Adrian Mayfield, die ontdekt dat hij zich eerder tot mannen aangetrokken voelt. Het boek, dat zich afspeelt in de tijd van Oscar Wil…Lees verder op Wikipedia