Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De kwajongensstreken van een Vlaamse boerenjongen aan het begin van de twintigste eeuw.
Titel
De Witte
Auteur
Ernest Claes
Bewerker
An Van Paris
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, 2022 | Andere uitgaven
96 p.
Verschijningsdatum
09-12-2022
ISBN
9789086966981 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Vlaamsche leute

Ik bezit nog een aan flarden gelezen exemplaar van de 58ste druk uit 1943, van 'lang voor mijn tijd' dus. Dat het uitgerafelde boek nog niet bij het papierafval terechtkwam, wil wat zeggen. De Witte is een overlever. De jongste tijd kwam ik de kwajongen uit de Kempen uitsluitend op tv tegen, als de verfilming van Robbe De Hert uit 1980 nog eens werd uitgezonden. De recentste keer, een paar jaar geleden, schrok ik door de gewelddadigheid in woord en daad, het veelvuldige vloeken en de rake klappen. Dat de humor met flink wat miserie is aangelengd, had ik uit mijn geheugen gebannen.

In hoeverre is ons beeld van het personage van Ernest Claes (1885-1968) vertekend door de twee films (want lang voor De Hert werd er al in 1934 een versie gedraaid), en door de tv-serie Wij, heren van Zichem, die van 1969 tot 1971 werd uitgezonden?

Het is misschien tijd om er de basis, namelijk de tekst, weer bij te halen en zelf te oordelen of De Witte echt de tijd trotseert. Deze kerstperi…Lees verder

Uitgeverij Wereldbibliotheek bestaat honderd jaar en dat zullen we geweten hebben. Er verscheen een gedenkboek, en een themanummer van het tijdschrift voor wereldliteratuur 'Armada'. Ook werd de 'Reeks Wereldboeken' opgestart, waarin 14 boeken uit het oude fonds verschijnen die niet alleen mee het gezicht van de uitgeverij hebben bepaald, maar tevens typerend waren voor hun tijd. Ze hebben intussen niets aan zeggingskracht ingeboet. De 'Vlaamse connectie' van de uitgeverij werd in de verf gezet, en een uniek project voor 'boeken op verzoek' werd opgestart.

Oprichting

In 1905 richtte Leo Simons (1862-1932) de Maatschappij voor Goede en Goedkope Lectuur op die al snel, naar een van de geplande reeksen, Wereldbibliotheek werd genoemd. Het doel was "het verspreiden van goedkope boeken onder een publiek dat nog niet of nauwelijks toe was aan de leescultuur, en op deze wijze het volk te verheffen". Het doelpubliek bestond uit onderwijzers, lage ambtenaren en arbeiders. Vooral …Lees verder
Dat dit overbekende streekverhaal uit de Belgische Kempen (met veel dialogen in dialect) zoveel herdrukken heeft bereikt, wijst op de niet aflatende sympathie voor overmoedige jeugd en vitaliteit, voor de gezonde ondeugd van schoolkinderen door de jaren heen. De Witte is een witharige kwajongen zonder gemene streken, maar die het niet laten kan zich uit te leven in een speels verzet tegen de soms wel erg rigoureuze tucht en strengheid van die dagen (begin 20e eeuw). Verzorgde uitgave, geïllustreerd met tekeningen van Felix Timmermans. Deze editie bevat een nawoord over de letterkundige betekenis van Ernest Claes. De verfilming uit 1934 (de eerste Vlaamse filmproductie) is inmiddels een klassieker. Kleine druk.

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwersfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan 'Le Collège pat…Lees verder op Wikipedia