Lady Chatterley's lover

D.H. Lawrence (auteur)

Lady Chatterley's lover

Een jonge vrouw, die vervreemd is van haar echtgenoot, voelt zich in haar eenzaamheid aangetrokken tot de jachtopziener, die haar wekt tot een intens sensueel en seksueel leven.
Onderwerp
Liefde, Ontrouw
Titel
Lady Chatterley's lover
Auteur
D.H. Lawrence
Taal
Engels
Uitgever
Harmondsworth: Penguin, 1997
314 p.
ISBN
0-14-062250-0

Andere formaten:

Besprekingen

Een jonge vrouw, getrouwd met een in de oorlog verminkte, half verlamde man, wordt verliefd op de boswachter van hun landgoed. Wat begint als een hunkering naar een normaal geslachtsleven en een kind, groeit uit tot een grote liefde, waarvoor zij tenslotte haar man verlaat. Het boek verscheen in 1928 en was destijds een sensatie door de zeer openhartige, maar ook idealistische behandeling van het liefdesleven. Opnieuw uitgegeven klassiek Engels verhaal met een introductie (21 p.) en noten (13 p. in zeer kleine druk) door Michael Squires, een bibliografie, een bijlage over het landschap, verklaring van dialectische termen en een nawoord van de auteur over diverse overzeese edities in de jaren twintig. Een "chronologie" plaatst het werk in zijn tijd. Zilverkleurige paperback met een decente omslagfoto van een naakte vrouw achter een struik; kleine letter en goede marges.

Over D.H. Lawrence

D.H. Lawrence, de schrijversnaam van David Herbert Richards Lawrence, (Eastwood (Nottinghamshire), 11 september 1885 - Vence (Frankrijk), 2 maart 1930) was een Engelse romanschrijver. Daarnaast schreef hij essays, gedichten, verhalen, reisverslagen, toneelstukken, literaire kritieken en maakte hij vertalingen. Ook heeft hij een tijdlang lesgegeven.

Ouders en opvattingen

Het gezin waaruit Lawrence als vierde kind kwam, had grote invloed op zijn leven, niet in de laatste plaats op zijn literaire werk. Zijn vader, Arthur John Lawrence, een mijnwerker die nauwelijks kon lezen, beschouwde hij als hard en gepassioneerd maar tegelijkertijd ook als degene die de zorgzame werkende klasse vertegenwoordigde. Zijn moeder, Lydia Beardsall, die onderwijzeres was geweest, stond voor hem model voor berekening en verstand.

Lawrence werd heen en weer geslingerd tussen een zich afwisselende bewondering voor zijn moeder en…Lees verder op Wikipedia