Boek
Nederlands

Leren lezen met Kip en Muis

David Vlietstra (auteur), Renske De Kinkelder (illustrator)
+1
Leren lezen met Kip en Muis
×
Leren lezen met Kip en Muis Leren lezen met Kip en Muis
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kip zit alleen in een hok. Ze heeft niks te doen. Dan komt Muis. Kip is weer blij. Maar ze wil haar hok uit. Weet Muis hoe dat kan? Samenleesboek met tekst op AVI-M3 en voor gevorderde lezers. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Boerderijen
Titel
Leren lezen met Kip en Muis
Auteur
David Vlietstra
Illustrator
Renske De Kinkelder
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2017
[52] p. : ill.
ISBN
9789044830446 (hardback)

Besprekingen

Combinatie van een bijna vierkant prentenboek, eerste leesboek en voorleesboek. Kip zit alleen in een hok, waar zij elke dag een ei legt, maar verder niets beleeft. Totdat Muis door een gaatje binnen komt glippen. Samen verzinnen ze allerlei gekke dingen om de verveling te verdrijven. Omdat Kip het liefst eens buiten haar hok wil kijken en een echte bui wil voelen, bedenken ze een ontsnappingsplan. Aan de binnenkant van het omslag wordt uitleg gegeven over het gebruik van het boek. Het boek bestaat uit acht getitelde verhalen. Elk verhaal begint en eindigt met een stukje voorlezen door een gevorderde lezer of volwassene. Het middengedeelte is geschreven voor beginnende lezers: eenlettergrepige klankzuivere woorden, met twee medeklinkers aan begin of eind van een woord, gedrukt in schreefloze letters. Korte zinnen die steeds op een nieuwe regel beginnen. Geen hoofdletters en geen leestekens, behalve een vraagteken, AVI-M3. De tekst van Muis, Kip en Mol staat in verschillende kleuren, z…Lees verder

Leren lezen met Kip en Muis

Kip en Muis leren elkaar kennen wanneer Muis per ongeluk in het hok van Kip terecht komt. Kip vindt het gezelschap van Muis erg fijn want veel bezoek krijgt ze niet. Eigenlijk krijgt Kip nooit bezoek. Elke dag komt de boer of de boerin haar ei uit het hok rapen, maar iemand anders ziet ze nooit. Muis vindt het ook prettig bij Kip en hij besluit voortaan elke dag langs te komen. Zo worden ze gauw beste maatjes en beleven ze samen leuke avonturen.Dit boek is speciaal gemaakt voor kinderen die leren lezen. De verhaaltjes zijn in drie delen opgebouwd. Het eerste en laatste deel zijn er om voor te lezen (door een ervaren lezer). Het middenstuk kan door de beginnende lezer (na ca. zes tot acht maanden leesonderwijs) gelezen worden. Het voordeel hiervan is dat je ongeveer voor 2/3 van het verhaal niet vasthangt aan een leesniveau waardoor het verhaal wat lijviger wordt. Het is best handig dat er vooraan in het boek even verduidelijkt wordt hoe je het boek samen leest. E…Lees verder

Over David Vlietstra

David Vlietstra (Franeker, 1978) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Vlietstra groeide op in Franeker en verhuisde op zijn achttiende naar Groningen om daar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen te studeren. Aansluitend deed hij de pedagogische academie.

In 2010 schreef hij De brandweerman & de parkeermeter – een informatief boek over sociale psychologie, bedoeld voor tieners.

Sinds 2015 schrijft hij boeken voor jongere kinderen, die worden uitgegeven door Clavis. Hij debuteerde met twee boeken tegelijk: Meester Bakkebaard en Willy Boem. Met deze laatste titel was hij finalist van de verkiezing ‘Beste debutant van 2015’, gehouden door de Zaanse Kinderjury.

Illustratoren die aan zijn boeken meewerkten zijn o.a.: Juliette de Wit, Chris Vosters, Hiky Helmantel en Renske de Kinkelder.

Vlietstra’s boeken worden vertaald in o.a. het Arabisch, Chinees…Lees verder op Wikipedia