Boek Nederlands

De onthechting

C.J. Sansom (auteur)

De onthechting

C.J. Sansom (auteur)
Een Engelse advocaat wordt in de 16e eeuw als gevolmachtigde van Hendrik VIII naar een klooster aan de Engelse zuidkust gezonden om enkele daar gepleegde moorden op te lossen.
Titel
De onthechting / Christopher Sansom
Auteur
C.J. Sansom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dissolution
Uitgever
Amsterdam: M, 2003
396 p.
Aantekening
Later ook verschenen onder de titel: Kloostermoord
ISBN
90-225-3499-5

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

Belangrijke scharnierpunten in de wereldgeschiedenis, periodes waarin op relatief korte tijd komaf wordt gemaakt met een in een zijn voegen vastgeroeste maatschappij, zoals dat bv. het geval is bij revoluties, zijn periodes die zich uitermate lenen tot spannende historische romans waarin de overgang van het oude naar het nieuwe op beklijvende en wrange wijze wordt gereconstrueerd. De eerste helft van de 16e eeuw bv., waarin de ontdekkingen van de Nieuwe Wereld, de uitvinding van de boekdrukkunst onrechtstreeks aanleiding gaven tot ingrijpende maatschappelijke veranderingen en religieuze schisma's.

In de ijzigkoude winter van 1537 was Engeland verdeeld in twee kampen, met aan de ene kant de aanhangers van koning Henry VIII, die de Anglicaanse Kerk heeft ingesteld, en aan de andere kant de katholieken, die trouw bleven aan de Paus van Rome. De religieuze hervormingen worden met kracht doorgezet en Thomas Cromwell, vicaris-generaal, gaat op bevel van de koning over tot de ontbindiā€¦Lees verder
Een Engelse advocaat wordt als gevolmachtige van Hendrik VIII (1491-1547) door diens vicaris generaal Thomas Cromwell (1485-1540) naar een klooster aan de zuidkust van Engeland gezonden om een onderzoek in te stellen naar de moord op een daar eerder aangekomen gevolmachtigde. Dankzij zijn uitstekend combineer- en deduceervermogen en de hulp van zijn assistent weet hij de motieven voor de moord en nog twee moorden te achterhalen. Een boeiende, goed vertaalde historische detective. Uitstekende weergave van de politieke en godsdienstige gebeurtenissen tijdens de Reformatie in Engeland. Een voortreffelijk debuut, vol deductieve logica, een goede intrige en verrassende ontknoping. Licht omslag met rode en blauwe belettering (met een initiaal) en in een kadertje een zinnebeeldige voorstelling. Kleine druk.