Strip
Nederlands

Morgen weer een dag

Bart Schoofs (auteur)
‘Morgen weer een dag’ is een verzameling humoristische éénpaginastrips die eerder verschenen in de rubriek ‘Samenleving’ van het weekblad Knack. In de strips worden maatschappelijke trends, problemen en verschijnselen onder de loep genomen en verwerkt tot een hypothetische voorstelling waarin het al dan niet beter toeven is dan in de werkelijkheid. Bond Zonder Naam-spreuken die met brommertjes aan
Titel
Morgen weer een dag
Auteur
Bart Schoofs
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Oogachtend, 2013
55 p. : ill.
ISBN
9789077549780 (paperback)

Besprekingen

Net als je hem vergeten bent, duikt hij weer op. Bart Schoofs is de meest onregelmatig publicerende stripmaker van zijn generatie en zijn sporen zijn geweldig moeilijk te volgen. Terwijl hij voorheen zijn cartoons publiceerde onder de titel 'Braaf varken', dat gold als een soort periodiek, was het nu wel erg lang geleden dat hij nog een uitgave onder eigen naam vulde. Tegenwoordig moet je zijn naam zoeken in jongerenuitgaven, als illustrator van de 'Elvis de draak'-reeks van Stefan Boonen of in de 'Yeti'-bijlage van het schoolblad Klasse.
De eeuwige belofte verrast positief met dit gave Morgen weer een dag. Het zijn cartoon van een pagina met erg geslaagd satirisch gepulk in de hedendaagse samenleving en haar vele gektes. Ze verschenen eerder in de rubriek 'Samenleving' van het weekblad Knack.
De moderne communicatie is een van de dankbare thema's: van Twitter gaat het naar Twitst, solliciteren via Facebook, allerhande apps met bizarre functies, …Lees verder
In stripkringen wordt de huidige Belgische stripcultuur hoger ingeschat dan de Nederlandse. Dankzij gedegen opleidingen en een goed functionerend subsidiesysteem komen er regelmatig nieuwe en anderssoortige stripuitingen bij. Stripmaker en cartoonist Bart Schoofs maakt voor het Belgische tijdschrift Knack een column in stripvorm, waarin hij op absurde wijze de moderne trends op de hak neemt. Het zijn een soort sketches op papier, waarin zeehonden opeens de perfecte werknemer zijn, agressieve internetreclame nu ook aan de deur komt en De Nationale Week van de Week met een dag wordt ingekort omdat de Internationale Dag van de Dag opeens zonder overleg verplaatst is naar de zondag in die week. In een tijdschrift zeer verfrissend, maar als bundeling is het misschien wel wat erg veel na elkaar. Gelukkig is de kwaliteit van Schoofs vondsten ('Slapen! Iedereen Kan Het!') groot.

Over Bart Schoofs

Bart Schoofs of het pseudoniem BRT (Brussel, 26 december 1969) is een Belgische cartoonist.

Hij publiceerde reeds in De Tijd, De Standaard, Knack en Bonanza.

Biografie

Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Werchter. Zijn middelbaar volgde hij aan het Atheneum te Keerbergen. Hij studeerde toegepaste grafiek aan het Sint-Lucasinstituut te Brussel en vestigde zich in Leuven.

Publicaties

 • Bill (1996)
 • Fin de semaine (1997)
 • Braaf Varken 1 (2000)
 • Ink Deel 1 tot 16 (2000-2004)
 • Kinky & Cosy (2001)
 • Braaf Varken 2 (2001)
 • Braaf Varken 3 (2003)
 • Lowland Comic 2003 (2003)
 • Lowland Comic 2004 (2004)
 • Hic Sunt Leones 1 (2004)
 • Hic Sunt Leones 2 (2007)
 • Oogachtend in shorts (2013)
 • Morgen weer een dag (2013) verzameld werk van in Knack vers…Lees verder op Wikipedia