Boek
Nederlands

Zoeklicht op het gazon

Auke Hulst (auteur)
+1
Zoeklicht op het gazon
×
Zoeklicht op het gazon Zoeklicht op het gazon

Zoeklicht op het gazon

Psychologisch portret van vicepresident Richard Nixon die in 1960, direct na zijn stem bij de presidentsverkiezingen te hebben uitgebracht, een roadtrip naar Mexico onderneemt.
Titel
Zoeklicht op het gazon
Auteur
Auke Hulst
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
188 p.
ISBN
9789026333491 (hardback)

Besprekingen

Op stap met Tricky Dick

In drie cruciale scènes uit het leven van Richard Nixon schetst de Nederlandse auteur Auke Hulst in Zoeklicht op het gazon een indringend portret van de 37ste president van de VS.

De titel van deze biografische roman over Nixon begreep ik niet meteen, maar in het eerste deel, 'Nocturne', wordt Auke Hulsts keuze voor Zoeklicht op het gazon verduidelijkt. 'Nocturne' speelt zich af op de avond van 9 mei 1970. Nixon is twee jaar president en kan zoals zo dikwijls niet slapen door de beslommeringen die op hem wegen. Hij gebruikt te veel zware pijnstillers die hij doorspoelt met sloten whisky en dwaalt als een zombie door het Witte Huis. Vanuit zijn raam ziet hij betogers bij het Lincoln Memorial. Zijn persoonlijke assistent, de voormalige Cubaanse vluchteling Manolo, houdt hem gezelschap. Plots besluit Nixon, die nooit het Lincoln Memorial heeft bezocht, om ernaartoe te gaan. Wanneer de geheime dienst te weten komt dat Nixon het Witte Huis zonder verwittiging verlaten heeft, is het alle hens aan dek. 'Searchlight is on the lawn', wordt er geroepen. Zoeklicht is de codenaam die de geheime diensten aan Nixon hebben gegeven.

Het hallucinante gesprek dat de pr…Lees verder

Angry white man laat zich kennen

Nixon is geen sprankelend personage, maar Auke Hulst maakt het mogelijk je te verplaatsen in de man die zich een gevangene voelde in het Witte Huis.

Er wordt gezegd dat in elke gevangenis altijd één mogelijkheid tot ontsnappen moet zijn, omdat de gevangenen anders doordraaien. Voor Richard Nixon was het Witte Huis een gevangenis. Zijn lang bevochten presidentschap (van 1969 tot 1974) paste hem slecht. Als plattelandsjongen uit een arme quakersfamilie voelde hij zich niet op zijn gemak bij de rijke Ivy League-elite die hem omringde, hij ontbeerde het charisma dat opponent J.F. Kennedy wel had, Nixon was welbespraakt noch mediageniek. Zelfs in zijn eigen lijf leek hij opgesloten te zitten: hij bewoog zich houterig, zweette overmatig, had last van een doorzeurende knieblessure.

We kennen de breed uitgemeten Nixon-klassiekers: het televisiedebat met Kennedy (dat Nixon verloor omdat hij er bleek en zweterig uitzag terwijl zijn tegenstander leek te blaken van gezondheid), Watergate, de '18½-minute gap' van 'the tapes'. Auke Hulst (1975) stipt het in zijn zesde roman allemaal maar zijdelings aan. Zoeklicht …Lees verder

Verhaal over de mysterieuze verdwijning van vicepresident Richard Nixon in 1960. Hulst (1975) heeft kans gezien om met dit boek een psychologisch portret van deze aparte Amerikaanse politicus af te leveren. Enerzijds historie, anderzijds uiterst actueel. Vlak nadat Nixon op 8 november 1960 zijn stem heeft uitgebracht voor de presidentsverkiezingen - zijn opponent is dan senator John F. Kennedy - verdwijnt hij plotseling op een roadtrip naar Mexico. Hulst laat zijn licht schijnen op deze impulsieve ‘vlucht’ en geeft zijn visie op de facetten die bepalend zijn geweest voor de fatale fouten die later het einde zullen betekenen van Nixons carrière. Hulst heeft kans gezien niet alleen een uiterst boeiend en interessant werk af te leveren, het boek leest ook nog eens vlot weg dankzij de uitstekende schrijfstijl van de auteur. Auke Hulst publiceerde zowel fictie (o.a. 'En ik herinner me Titus Broederland'*) als non-fictie, zoals het met de Bob den Uyl Prijs bekroonde 'Motel Songs'**. Daarnaa…Lees verder

Een onwelkome gast

Duistere Dostojevski-achtige trekjes van Nixon worden door Auke Hulst treffend verbeeld.

Auke Hulst is met tien boeken in twaalf jaar een vruchtbaar schrijver, maar ook iemand die zich geleidelijk aan heeft ontwikkeld. Filmisch waren zijn romans altijd al, iets wat ik associeer met zijn belangstelling voor Americana, en voor gebeurtenissen en ontwikkelingen uit de recente geschiedenis, maar dat ging soms ten koste van de psychologie. Romans als 'Wolfskleren' (2009) en 'Slaap zacht, Johnny Idaho' (2015) lazen als avonturen- en 'on the road' romans; niet toevallig schreef hij over de vader aller beat-schrijvers Jack Kerouac en ontving hij de Bob den Uyl prijs 2018 voor reisliteratuur.

Zijn jongste roman, 'Zoeklicht op het gazon', een roman over Richard Nixon, is echter een ander geval, waarin hij laat zien dat hij inmiddels een volleerd literair portretschilder is geworden.

Richard Nixon, voortlevend onder de bijnaam 'Tricky Dicky', het nachtwezen dat 's nachts door het Witte Huis dwaalde en die moest aftreden vanwege het Watergate-schandaal, is misschien w…Lees verder

Over Auke Hulst

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Auke Anthony Hulst (Hoogezand-Sappemeer, 20 mei 1975), is een Nederlandse romanschrijver, journalist en muzikant.

Biografie

Hulst, zoon van (radio)journalist Ton Hulst (1939-1983), groeide op in het gehucht Denemarken, nabij Slochteren. Hij studeerde Audiovisuele Kunst aan Academie Minerva en Nederlands en Engels in Groningen, maar rondde zijn studies niet af.

Hij publiceerde in onder andere Vrij Nederland, NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, De Standaard, New Statesman, De Morgen, Tirade en De Revisor en debuteerde in 2006 met zijn roman Jij en ik en alles daartussenin. Zijn boek De eenzame snelweg (2007) werd genomineerd voor een Stripschap-penning in de categorie Nederlands Literair en de Belgische Prix Saint-Michel. Samen met Wim Melis, curator van de fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen, maakte Hulst het fotoboek The Pursuit of Happ…Lees verder op Wikipedia