Boek
Nederlands

De dageraad : waar het verhaal van Sonny Boy begon

Annejet Van der Zijl (auteur), Sylvia Weve (illustrator)

De dageraad : waar het verhaal van Sonny Boy begon

Annejet Van der Zijl (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
Genre:
Slavernijverhaal over de Surinaamse plantage De Dageraad, bakermat van Waldi Nods (Sonny Boy).
Titel
De dageraad : waar het verhaal van Sonny Boy begon
Auteur
Annejet Van der Zijl
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2017
83 p. : ill.
Aantekening
De dageraad vertelt het verhaal van de voorouders van Waldemar Nods, de hoofdpersoon van Annejet van der Zijls roman Sonny Boy.
ISBN
9789021406138 (hardback)

Besprekingen

Dageraad in Suriname

Novelle. Een hoofdstuk dat werd geschrapt uit het manuscript van de bestseller Sonny Boy, krijgt een nieuw leven als novelle.

Het begon allemaal bij de zee, schrijft ­Annejet van der Zijl, 'waar het wit van katoenpluizen helder afstak tegen het blauw van de oceaan en de zwarte armen die ze plukten'. De Dageraad uit de titel van deze kleine novelle is een ­Surinaamse katoenplantage, waar in 1836 een meisje ter wereld komt: Mimie is een slavin die in 1857 zal worden vrijgekocht, kort voor de Nederlanders besluiten de slavernij af te schaffen. Zij is de grootmoeder van Waldemar Nods uit Van der Zijls bestseller Sonny Boy.

De schrijfster pluisde indertijd de hele familiegeschiedenis van Waldemar Nods uit, maar dat materiaal vond uiteindelijk geen plaats in het boek. In 2009 werd De Dageraad als extraatje mee gedrukt bij een jubileumuitgave van Sonny Boy. Nu bracht uitgeverij Querido het verhaal van Waldemar Nods voorouders apart uit, met prachtige illustraties van Sylvia Weve.

Annejet van der Zijl schetst de opkomst en ondergang van de planta…Lees verder

Op de Surinaamse plantage De Dageraad aan de Motkreek werd in 1836 Mimie Nods geboren, voorouder van de man die in het boek en de film 'Sonny Boy' zo beroemd zou worden: Waldi Nods. Slavin Mimie werd in 1857 vrijgekocht door haar meester Salomon Soesman en noemde zich vanaf toen Mietje. Was zij zijn kind? We weten het niet. We weten wel wie de plantage De Dageraad aan de wildernis ontrukte en tot cultuur bracht: Willem Hendrik van Ommeren, een Brabander die vanwege financiële perikelen van zijn vader naar de kolonie was uitgeweken en het daar een heel eind schopte. Zo brengt de auteur van 'Sonny Boy' in een korte vertelling de voorgeschiedenis van de Familie Nods tot leven. Ze legt het accent daarin eerder op de werkkracht en overlevingszucht van de slaven dan op de ellendige kanten die vaak het accent krijgen. En soms zijn haar keuzes discutabel: Stedmans enorm invloedrijke landbeschrijving in vier delen noemt ze een 'boekje' en ze meent dat die niet erg betrouwbaar was, maar vergeet…Lees verder