Boek Nederlands

Hars

Ane Riel (auteur), Kor De Vries (vertaler)
Extra onderwerp
Bekroonde boeken
Titel
Hars
Auteur
Ane Riel 1971-
Vertaler
Kor De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Harpiks
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
270 p.
ISBN
9789044642353 (paperback)

Besprekingen

Eeuwig veilig bij papa

Thriller. Wie bepaalt wat normaal en wat abnormaal is? Rond die vraag bouwde de Deense schrijfster Ane Riel een van de meest bevreemdende romans van het jaar. Hars grijpt je zo bij de lurven dat je het nooit meer vergeet.

'Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht. Ik was erbij. Carl was er ook bij, maar hem ontdekten ze nooit.' In deze openingsregels zit het hele drama van de familie Haarder vervat. Wie deze compacte roman van Ane Riel na de laatste regel verbluft weglegt, ontdekt hoe geraffineerd zij haar verhaal heeft gecomponeerd. Er staat 'psychologische thriller' op het voorplat, maar dat clichématige label zegt niks over de schoonheid en de gruwel in dit boek, dat nu verfilmd wordt met Sophie Gråbøl ( The killing) in een van de hoofdrollen.

Die eerste woorden worden uitgesproken door Liv, de dochter van Jens en Marie Haarder. Samen met haar ouders, haar tweelingbroer Carl en haar grootmoeder woont ze op 't Hooft, een afgelegen eilandje dat enkel bij eb te bereiken is, te voet via een groter eiland. De vader is een eersteklas timmerman die vooral doodskisten maakt, de moeder is zo dik dat ze amper nog het bed uit kan, haar broer Ca…Lees verder

Hars

Eerste zin. Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht.

Als Liv zes is, wordt ze officieel dood verklaard. Haar vader, die haar verdrinking in scène zet, wil zo voorkomen dat de officiële instanties zich met zijn dochter bemoeien. Liv woont op een afgelegen eilandhoofd. Haar obese moeder verlaat nooit het bed en verslindt eten en boeken. Haar vader lijdt aan extreme verzamelwoede en is geobsedeerd door hars. De enige die Liv gezelschap houdt, is haar overleden tweelingbroertje. Als Livs oma onverwacht komt opdagen, wordt die kordaat het hoekje om geholpen. Ondertussen zorgt de kleine Liv ervoor dat het gezin kan overleven door ’s nachts op het hoofdeiland uit stelen te gaan. Als een van haar slachtoffers zich op hun terrein waagt, ontwikkelt zich een radicaal drama.

Liefhebbers van echte plotthrillers zullen met Hars niet aan hun trekken komen. Dit boek laat zich eerder als een macaber sprookje lezen, een ‘er was eens’ over een meisje dat al stelend, moordend en brandstichtend de dwingende metamorfos…Lees verder

Vaderskindje

Deense kunsthistorica schrijft over een obsessieve verzamelaar die zijn dochtertje gevangenhoudt.

De moeder van Liv is zo dik geworden dat ze al jaren haar bed niet meer uit kan komen en haar vader heeft het huis volgestouwd met spullen. Het gezin leeft in afzondering. 's Nachts sluipt Liv naar het dorp en steelt eten uit de keuken van een hotel en andere spullen die ze leuk of nuttig vindt. In 'Hars' laat de Deense kunsthistorica Ane Riel de lezer meekijken door de ogen van dit zesjarige meisje. Die vindt helemaal niets vreemds aan haar leven.

Livs vader Jens Haarder is een hoarder, een ziekelijke verzamelaar. De boerderij waar het gezin woont, wordt voller en voller. De liefde van vader Jens voor zijn dochter is enorm maar ook zo obsessief dat hij haar altijd bij zich wil houden. Als de buitenwereld zich begint af te vragen waarom Liv niet naar school gaat, kan haar vader dat niet aan en vertelt dat ze is verdronken. Vanaf dat moment gaat Liv in een oude container op het erf wonen en komt vooral 's nachts naar buiten. In huis was toch al geen plaats meer voor haar.

Lees verder