Nadat zijn jeugdvriend zelfmoord heeft gepleegd, keert een 40-jarige man terug naar zijn geboortedorp. Door zijn ontmoeting met andere jeugdvrienden herinnert hij zich dat daar zich een kwart eeuw geleden bloedstollende gebeurtenissen hebben afgespeeld.
Titel
De wachters
Auteur
Andrew Pyper
Vertaler
Mieke Vastbinder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The guardians
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2011
302 p.
ISBN
9789041416698 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Vier vrienden delen een geheim, dat teruggaat naar hun schooljaren. Ze slagen erin het geheim jarenlang toe te dekken. Tot Trevor een telefoontje krijgt van zijn oude maat Randy. Hun vriend Ben heeft zelfmoord gepleegd. Hij heeft als enige hun geboortedorp Grimshaw, ten westen van Toronto, Canada, nooit verlaten. Al die tijd — vierentwintig jaar lang — hield hij het leegstaande Thurmanhuis in de gaten, bang dat ‘iets’ het huis zou proberen te ontvluchten; bang dat wat er in de winter van 1984 in dat huis gebeurd is, aan het licht zou komen. Trevor en Randy wonen de begrafenis bij; Carl ontbreekt op het appel. 
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Trevor. Hij is veertig, rijk geworden als eigenaar van een nachtclub en lijdt aan beginnende Parkinson. De ziekte en het vooruitzicht van wat hem wacht, zijn niet gemakkelijk om dragen. Via zijn dagboeknotities komt de lezer stukje bij beetje te weten wat er in het huis zoveel jaren geleden gebeurd is. De vier hebben elkaar…Lees verder
Na jaren krijgt Trevor een telefoontje van zijn oude maat Randy: hun vriend Ben heeft zelfmoord gepleegd. Ben, de enige die hun geboortedorp Grimshaw nooit verlaten heeft. Hij gaat terug voor de begrafenis en hoopt daar ook Carl weer te treffen, maar die blijkt onvindbaar. De tijd in Grimshaw lijkt te zijn stilgestaan. Het spookhuis dat zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in hun jeugd staat er nog, leeg en nog steeds vol geheimen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Trevor, die in zijn herinneringsdagboek vertelt over de vier boezemvrienden uit het ijshockeyteam die een donker geheim meedragen. Deze passages worden afgewisseld met het verhaal van zijn terugkeer en de vroege stadia van de ziekte van Parkinson die hem kwellen. Een verhaal over vriendschap en loyaliteit, dat doet denken aan andere 'haunted house' horror klassiekers, zoals die van Stephen King. Maar het mist vaart en een sterke spanningsopbouw. Kleine druk.